Türkiye’de kesme çiçek üretiminin yüzde 65’ini, ihracatın da yüzde 85’ini gerçekleştiren Antalya, Türkiye’nin en renkli çiçek festivaline ev sahipliği yapacak.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 11’incisi yapılacak olan EXPO 2016 Antalya Çiçek Festivali, EXPO 2016 Antalya Ajansı, Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, Süs Bitkileri Tanıtım Grubu, Akdeniz Üniversitesi, İnterflora Çiçekçileri Derneği, Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği, Akdeniz Süs Bitkileri Üreticileri Derneği, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Çiçekçiler Odası ortak organizasyonu ile gerçekleştiriliyor.
2 MİLYON DAL ÇİÇEK
Festivalin basın toplantısı Antalya Ticaret Borsası’nda yapıldı. Çiçek ile sevginin birbiriyle bağdaştırıldığını söyleyen Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “Çiçek ve Çocuk” temalı festivalde 2 milyon dal çiçeğin kullanılacağını, gelecek yıl açılacak olan EXPO 2016 Antalya organizasyonunun bir anlamda provasını yapacaklarını söyledi. Bin 500 öğrencinin katkı sağlayacağı festivalde 20 okulun gösterileriyle destek vereceğini belirten Bağdatlıoğlu, “Festival süresince milyonlarca dal çiçek dağıtacağız” dedi.
ATSO Başkanı Davut Çetin de bu tip etkinliklerin Antalya’ya değer kattığını vurguladı.
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül, çocukların toprakla uğraşmasını ve çiçek yetiştirmesini arzuladıklarını söyledi. Şengül, “Çiçek ve çocuk temalı fuarımızda gelecek yıl EXPO 2016 Antalya Alanı’nda çocuklarımızın çiçek yetiştireceği alanlar da yer alacak” dedi.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da 11 yılda kentte çok şeyin değiştiğini, tohumdan fidana dönen çiçek festivalinin bir karnavala dönmesini hayal ettiklerini vurguladı. Çandır, turizm sektörünün de bu tip etkinliklere katkı koymasının gerektiğinin altını çizerken, festival süresinde Antalya’nın çiçek soluyacağını söyledi, “Festivalin esas kahramanları çiçek üreticileri ve ihracatçılarıdır” diye konuştu.
İNSTAGRAMDA FOTOĞRAF YARIŞMASI
EXPO 2016 Antalya Çiçek Festivali’nde organizasyon komitesi, sosyal medyada fotoğraf yarışması da düzenledi. Antalyalılar, festivalde çektikleri fotoğraflarla bu yarışmaya katılabilecek. Çektikleri fotoğrafları, instagram’da ‘antalyacicekfestivali’ hastagi ekleyip bu yarışmaya katılabilecekler.
FESTİVAL ETKİNLİKLERİ
Etkinlikler 22- 23 Mayıs tarihinde Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak. 22 ve 23 Mayıs tarihlerinde çocuklar EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından hazırlanan alanda saksılara çiçek dikmeyi öğrenecek. Etkinliğe 750 çocuk katılacak. 23 Mayıs’ta çiçekten arabaların yer aldığı kortej, Cender Oteli önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar konvoy yaparak Antalyalıları selamlayacak. Aynı gün saat 18.00’de çiçek festivali korteji, Antalya Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde geçiş yapacak. Çeşitli sergilerin de yer aldığı EXPO 2016 Antalya Çiçek Festivali, saat 20.00’de başlayacak ola Gripin konseri ile son bulacak.