Ümit TÜRK-Özden ATİK/İSTANBUL,() "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları, Galatasaray eylemlerinin başlangıç tarihi olan 27 Mayıs 1995'in yıldönümünde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde "Kayıplarımız nerede, Adalet nerede?" sloganıyla eylem yaptı.
İstanbul Adalet Sarayı'nın C kapısı önünde toplanan grup, "Kayıplarımız nerede, Adalet nerede?" yazılı pankart açarak, gözaltındaki kayıpları temsilen yere bağsız ayakkabılar bıraktılar.

"TÜRKİYE'DE AVRUPA'NIN VE DÜNYANIN EN BÜYÜK ADLİYELERİ VAR AMA ADALET YOK"
Topluluk adına kayıp Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, Galatasaray'da oturmaya başlamalarının bugün 20. yılı olduğunu belirterek, "20. yılımızda hak savunucuları ve kayıp aileleri olarak kayıplarımız nerede? Adalet nerede demek için Çağlayan Adliyesi'nin önündeyiz. Bu bina 5 Mart 2011'de açıldı. Dönemin Başbakanı Erdoğan açılışta 'Avrupa'nın en büyük adalet sarayını yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz' dedi. Kısa bir süre sonra da Kartal'da dünyanın en büyük adliyesi açılışı yapıldı. Buradayız çünkü, Türkiye'de Avrupa'nın ve dünyanın en büyük adliyeleri var ama adalet yok. Buradayız çünkü, Türkiye'nin devasa adliyeleri var ama adaletin tesisi için yükümlülüklerini yerine getirecek yargı mensupları yok. Artık yeter kayıp dosyalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin insanlığa karşı suçlarda cezanın ertelenemeyeceği, zamanaşımına uğratılamayacağı yönündeki içtihat ve yorumlarını esas alarak etkin soruşturma yapın. Kayıpların akıbetini açıklamayarak faillerini yargıdan kaçırarak kayıp yakınlarına kesintisiz işkence uygulayanlara sessizliğinizle destek olmayın, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve faillerinin yargılanması için yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelemizde bizimle birlikte olun" dedi.

"KAYIPLARIMIZIN FAİLLERİ YARGILANSIN DİYORUZ"
Kayıp yakını İkbal Eren Yaracı, gözaltına alındıktan sonra ağabeyi Hayrettin Eren'den 1980'den bu yana haber alamadıklarını belirterek, "Kayıplarımızın failleri yargılansın diyoruz. Türkiye saraylarıyla övünür hale geldi. Adalet sarayları yapılıyor ama içinde adalet olmayan saraylar..." dedi.

"ADALETE ÇOK GÜVENDİĞİM İÇİN OĞLUMULA BİRLİKTE KARAKOLA GİTTİK"
Oğlu Murat Yıldız'dan 1995'ten beri haber alamadığını ifade eden, Hanife Yıldız da "Adalete çok güvendiğim için oğlumla birlikte İzmir'de karakola gittik. Ne yazık ki 20 yıldır bizim için adalet olmadığını gördüm. Oğlum gözaltında kaybedildi. 20 yıldır sokaklardayız. Bugün buraya gelmemizin sebebi bizi görmeyen savcılar, hakimler görsünler ki, biz 20 yıldır ne arıyoruz? kayıplarımızı arıyoruz, adalet arıyoruz. Ne yazık ki bu ülkede adalet bizim için yok sayılıyor" diye konuştu. Topluluk açıklamanın ardından adliye önünden ayrıldı.

(FOTOĞRAF)