Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, engellilerin toplum yaşamının tüm alanlarına eşit bir yurttaş olarak katılmalarının, üretilecek sosyal politikalarla mümkün olduğunu belirterek, Engelliler Haftası’nı kutladılar.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla ortak bir açıklama yaptı. Ülke nüfusunun onda birinden fazlasının engelli olduğuna işaret eden Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, bu nedenle engelli bireylerin topluma entegre olmasını sağlayacak sosyal politikalar ve fiziki düzenlemelerin öneminin altını çizdiler. Engelinden ötürü toplumda tutum farklılıklarına maruz kalan engellilerin sosyal yaşama adapte olamadığını belirten Eş Başkanlar, “Bu yüzden kimi engelli yurttaşımız evinden dışarı çıkmamakta, milyonlarla ifade edilen engelliler adeta ortalıkta görünmemektedirler. Engellilerin toplum yaşamının tüm alanlarına eşit bir yurttaş olarak katılmaları, üretilecek sosyal politikalarla mümkündür. Merkezi hükümetler başta olmak üzere yerel yönetimler ve sivil inisiyatif, ortak bir çaba içerisine girmelidir. Engellilerin haklı talepleri ve sorunlarının göz ardı edilmesi, sosyal siyasetin en önemli ilkesi olan sosyal dayanışma ve sosyal barışa da aykırıdır. Sosyal gelişmişlikten söz edebilmek, engellilerin standartlarının en üst düzeye çıkarılabilmesi ile sağlanabilir” dediler.
Engellilerin özellikle kent yaşamında karşılaştıkları güçlüklere de değinen Eş Başkanlar, “Her eşit yurttaş gibi özel ve kamusal olanaklardan engelliler de herhangi bir zorluk yaşamaksızın yararlanmalıdır. Ancak bu düzenlemeleri yaparken engellileri ötekileştirerek onlara özel alanlar tesis etmek yerine, mevcut kamusal alanlardan engellilerin de yararlanabilecekleri uygulamalar yapılmalıdır. Biz ‘Engelliler Parkı’, ‘engellilere özel taşıma araçları’ gibi ötekileştiren uygulamaları değil, aksine engellilerin yaralanabilecekleri şekilde alan ve araç düzenlemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Yurttaşlarımızdan da engelliler için yapılan düzenlemelere saygı göstermelerini bekliyoruz. Otoparklarda engellilere ayrılmış bölümlere karşı daha hassas olmalıyız. Görme engellileri için yapılan kabartmalı kaldırım üzerine reklam tabelası, bisiklet benzeri eşyaları koymamalıyız. Yine kaldırım rampalarını engelleyecek şekilde araç park etmemeliyiz” ifadelerini kullandılar.
Yaşamı paylaşmanın engelinin olmadığına işaret eden Eş Başkanlar, şunları kaydettiler: “Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu nedenle daha bilinçli ve duyarlı bir toplumu hep birlikte inşa etmek gerektiğini düşünüyoruz ve 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutluyoruz.”