Etteki zamma asker yemeği merhem olacak. Orduya yılda 15 bin ton et satan ESK, bunun yüzde 10'unu koyun eti olarak verecek. Oran 2017'de % 50'ye çıkacak.
Sabah'ın haberine göre kırmızı ette son aylarda yaşanan yüzde 30'lara varan zamla gündeme gelen 'et ithalatı' çağrılarına, askerden stratejik hamle ile yanıt geldi. 700 bin askerle en büyük alıcı olan Türk ordusu, yemeklerde kullanılan kırmızı etin yüzde 50'sinin koyundan karşılanması için harekete geçti. Et ve Süt Kurumu da (ESK) piyasadaki kırmızı etle ilgili fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni projeler üretmeye başladı. Büyük çapta et tüketen kamu kurumlarına koyun etinin özelliklerini anlatmak için kolları sıvayan ESK Genel Müdürü Kasım Piral, ilk olarak Genelkurmay'ın kapısını çaldı

BU YIL BİN 500 TON

Yıllık ortalama 25 bin tonluk et tüketimiyle en büyük alıcılar arasında yer alan Türk ordusuna koyun eti vermek için görüşmeler yapan Piral'ın çabaları başarıya ulaştı ve imza atıldı. ESK, orduya yılda 15 bin ton kırmızı et satışı yapıyor. Geriye kalan 10 bin ton ise özel sektör tarafından sağlanıyor. ESK, ocak ayında atılan imza sonrasında askere verdiği 15 bin ton etin yüzde 10'unu koyun eti olarak teslim edecek. Bu oran 2016'da yüzde 30'a, 2017'de ise 50'ye çıkacak.

43 MİLYON KOYUN VAR

ESK, koyun etini ise Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nden (KETBİR) alacak. Dana etinin toptan fiyatının 23-24 lira olduğu bu günlerde, askerin kararıyla kilosu 13-14 lira olan koyun etinin alınması durumunda Genelkurmay, hem önemli bir tasaruf sağlayacak hem de piyasadaki kırmızı et miktarının artmasına yardımcı olacak. KETBİR Başkanı Bülent Tunç, Türkiye'de 43 milyon koyun olduğunu ve kilosunun 13-14 liradan satıldığını belirterek, "Yakında ithal edilen canlı danalar da kesime başladığında et fiyatları normale döner" diye konuştu.

DİĞER KURUMLAR DA KOYUN ETİ ALABİLİR

Bu kararın et ithalatının önüne geçebileceğini söyleyen Bülent Tunç, kamu kurumlarının koyun etini de listelerine almalarıyla önemli tasarruf sağlanacağını belirtti. Kırmızı et denince akla dana etinin geldiğini söyleyen Tunç, "Küçükbaş sayısı artıyor. Ancak hayvan sahipleri satmakta zorlanıyor. Van'da küçükbaş hayvan sahipleri ile bir araya geldim. 14 liradan koyun eti satamıyorlar" dedi.

Sabah