Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Samsun Ürün Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, mobilyalarda kullanılan tutkal ve kimyasal maddelerin ‘formaldehit’ adlı kanserojen madde içerdiklerini söyledi.
Günlük hayatın bir parçası olan mobilyalarda kullanılan tutkal ve kimyasal maddelerin formaldehit adlı kanserojen bir madde içerdiğinin altını çizen Erol Kaygı, “Bu maddenin bilinçsizce ve standart değerlerin üzerinde kullanılması insan sağlığını ciddi oranda tehdit etmekte ve kansere neden olabileceği bilimsel verilerle ortaya konmuştur. Ev ve iş yerlerimizde daha doğrusu hayatımızın bütün alanlarında kapıdan, pencereye, ofis mobilyasından, ev mobilyasına kadar birçok alanda kullandığımız ahşap esaslı ürünlerin, üretiminde kullanılan ahşap esaslı levha standartlarında yer alan formaldehit salınımı E1 ve E2 olarak adlandırılmaktadır. Formaldehit salınımı deyince insan sağlığına aykırı kanserojen madde salınımı anlamı çıkmaktadır ve bununda belirli bir sınırlı değerleri vardır. 100 miligramda metreküpte 0.124 gramlık bir yayılım vardır. Standartlar bunun üstüne geçmemesini ister. E1 değeri dediğimiz budur. Dolayısıyla kullandığımız ahşap esaslı ürünlerin, bu değerin altında olması gerekiyor. Bu değerin üzerine çıktığında zaten bu E2’dir ki, bu genelde Avrupa ve Türkiye şartlarında da istenilmeyen bir değerdir” dedi.
Formaldehit maddesinin sınır değerlerinin belirlendiği E1 konusun TSE belgelendirme faaliyetlerine başladığını belirten Kaygı, “İster bireysel ister kurumsal olsun tüketicilerimizin her türlü mobilya ihtiyacını karşılarken mutlaka TSE-E1 belgesini aramaları gerekmektedir. Yine aynı şekil de ahşap levha ve her türlü mobilya imalatı yapan firmalarımız enstitümüze müracaat ederek gerekli prosedürleri yerine getirip ilgili standartlarda ön görülen şartları sağladıkları takdir de TSE-E1 belgesi alabilirler. Tüketicinin güvenini kazanma ve özellikle hem iç pazar, hem de dış pazarda rekabet edebilme ve pazar paylarını artırabilmeleri için bu belgeyi almaları büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.