İbrahim MAŞE/ MERSİN, () - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ile Avrupa Birliği Delegasyonu desteği ile Mersin Üniversitesi öğrencileri tarafından çekilen ve kentin yaşayan kültürlerinin buluşturulduğu ‘Kültür Denizi Mersin’ belgeseli tanıtıldı.
Yenişehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen lansmana Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
KENTİN ZENGİNLİĞİ İNSANLAR
Tanıtım öncesinde yaptığı konuşamada Mersin’in gerçek zenginliğinin tarımı, lojistiği, limanı, sanayisi ya da turizmi olmadığına dikkat eçeker Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, "Bunlar yalnızca maddi zenginlik olarak sayılabilir. Bu kentin tükenmeyen ve Mersin’i geleceğe taşıyacak olan gerçek zenginliği ise insanıdır. Gerçek zenginliğimiz sizlersiniz. Bu kentin zenginliği, Mersin’i oluşturan ve bu kadar farklılıklar arasında ortak bir sevgi paydasında buluşmayı başaran siz değerli Mersinlilerdir. Bu içten sevgi ve yüzlerce yılın damıtarak bu günlere taşıdığı kültür ve dünya görüşüdür ki; farklılıkları uyum ve harmoni içinde yaşatıyor ve bizi tek vücut yapıyor, Mersin’i Mersin yapıyor. Bunu anlamak kolay değildir. Bunu Mersinli olmayan anlamaz. Bu anlamda bu kente göç ederek gelen bir Tatar ailenin çocuğu olarak, bizi dışlamadan, geçmişimizin peşine düşmeden bizi kucaklayan, işini, aşını bizimle paylaşan bu kente minnettarız" dedi.
MERSİN BÜYÜK BİR MOZAİKTİR
Mersin’in bir mozaik olduğunu belirten Aşut, şöyle devam etti: "Cumhuriyet, bazılarının dediği gibi ırkçı bakış açısıyla değil, aksine vatandaş ve yurttaş bakış açısıyla kuruldu. Bu Cumhuriyet'i zor zamanlarda kuran kurucu atalarımız; bir imparatorluk bakiyesi olan bu ülkenin insanlarını, kökeni, dini, mezhebi, aidiyeti ne olursa olsun aynı yurdu paylaşan yurttaşlar olarak görmüştür. Mersin’i Mersin yapan, aidiyeti ne olursa olsun, kim olursa olsun, bu kenti bir kardeş kent yapan, bu kenti yaşanır kılan, kültürü ile bu kenti daha kültürlü, daha medeni yapan herkese, tüm Mersinlilere şükranlarımı sunuyorum."
Gösterim sonrasında belgeselde röportajlarına yer verilen isimlere teşekkür edilerek çiçek verildi. Lansman süresince facebook, twitter, instagram hesaplarından 'kültürdenizimersin' hastagi ile yayınlanan mesajlar arasından en çok beğeni alanlara da sürpriz ödüllerin sahibi oldu.
Mersin Üniversitesi öğrencileri tarafından çekilen 45 dakikalık belgeselde, Yörüklerden gayrimüslimlere, Romanlardan Çerkezlere, Kürtlerden Suriyelilere, Alevilerden Giritlilere kadar tüm kültürlerin kendi geleneklerini Mersin’de bir arada, barış ve huzur içinde yaşaması anlatıyor. 

FOTOĞRAFLI