15 Temmuz gecesi, daha darbe girişimi yapıldığı net olarak anlaşılmadan Ankara semalarında alçak uçuş yapan uçaklar herkeste bir tedirginlik yaratmıştı. Yaşananlar iktidarda olduğu gibi muhalefet cephesinde de bir hareketliliği beraberinde getirdi.

İlk tepki: Memlekete yazık edecekler
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kurmayları bir kaç saat önce Genel Merkez binasından ayrılmıştı. Bahçeli, uçaklar alçak uçuş yaparken Ankara'daki evindeydi. Hızlı bir telefon trafiği sonrasında MHP yönetimi Genel Merkez'de buluşma kararı aldı. 2. kattaki Genel Başkan katında bir araya geldiler. İlk olarak ne olduğunu anlamaya çalıştılar. Aralarında emekli askerlerin de olduğu bir kaç kişiyle yapılan görüşmeler sonrasında durum anlaşıldı, bir darbe girişimi oluyordu. Bahçeli konuyla ilgili ilk değerlendirmesini de bu dakikalarda yaptı. Kurmaylarına "Memlekete yazık edecekler" dedi. Sonra da hemen Başbakan'a ulaşmak istediğini söyledi. Başbakan ile temas kurmaya çalışıldı ancak bu mümkün olmadı. MHP lideri özel kaleme Başbakan'a iletilmek üzere şu mesajı aktardı: Biz bu yaşananlara karşı siyasi iktidarın yanındayız.

"Mesajımız önemliydi"
Bu muhalefet cephesinden hükümete iletilen ilk destek mesajıydı ve önemliydi. Al Jazeera'ye bilgi veren MHP Genel Merkezi kaynakları bu mesajın duyulmasının darbenin gidişatında etkili olduğunu düşünüyor. "Muhalefetin darbeye karşı demokrasinin yanında durduğunun anlaşılmasının" darbecilerin moralini bozduğunu, mücadele eden polise ise moral verdiği görüşündeler.

Güvenli yere geçme önerisini reddetti
Bu dakikalarda Ankara'da Meclis bombalanıyor, Genelkurmay Başkanı'nın nerede olduğu bilinmiyor, sokakta tanklar insanlara ateş açıyor, darbecilerin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı tam olarak kestirilemiyordu.
Yaşananlar ile Genel Merkez'in camları da sarsılırken MHP kurmayları, Bahçeli'ye güvenlik endişesiyle "yer değiştirelim, güvenli bir yere geçelim" teklifinde bulundular. Bahçeli, kabul etmedi, ne olursa olsun partiden ayrılmayacağını söyledi.
MHP lideri darbe girişimiyle ilgili geceyarısından sonra bir de yazılı açıklama yaptı. Genel Başkan ve yardımcıları sabah saatlerine kadar tüm gelişmeleri Genel Merkez binasından izlediler. Sabah saatlerinde verilen bir kaç saatlik aranın ardından MHP'liler Cumartesi sabahı yeniden Genel Merkez'de buluştu.