1 Nisan’da yönetim kurulunun ve ailelerin katıldığı İftar programına Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar ve değerli eşi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Karaahmet Balcı ve fakülte öğrencileri katılım sağladı.

ÇOCUKLARA ETKİNLİK ATÖLYESİ

Ailelerin birlikte vakit geçirdiği iftar programında çocuklara da etkinlik atölyesi kuruldu. 2 Nisan’da Salıpazarı’nda bir tesiste gerçekleşen İftar programına Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Karaahmet Balcı ve fakülte öğrencileri eşlik etti.

"ONLARIN HAKLARINI BİZ SAVUNMALIYIZ"

İftar Programı sonrası Yönetim Kurulu Başkanı Mihriban Akyüz;

‘’2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, çok önemli ve dokunaklı etkinliklerle anlamını bulmuş oldu. Böylesi kıymetli günlerde ailelerimizin mutluluğu tek odak noktamız. Otizm, erken çocukluk çağlarında belirtilerin gözlendiği önemli bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Eğitim ile iyi seviyelere gelebilen Otizmin görülme sıklığı 1985’lerde 2500 çocukta birken, yıllara sari ise 150’de bir, 68’de bir, 44’te birdi. Amerikan Hastalık İzleme Ve Önleme Merkezinin 2022 verilerine göre şu anda dünyada 36 çocuktan biri otizmli. 1985 yılından bugüne Otizm 50 kat arttı. Bu aslında şunu ifade ediyor. İnsanlar otizmi fark etmese de otizm kendini fark ettirmeyi başaracak. Otizmli bireyler kendi haklarını savunamazlar onların haklarını bizler savunmalıyız. Burada bahsettiğimiz haklar eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve seyahat gibi temel insan hakları aslında. Toplumda bir kesim en temel haklarından mahrum kalabiliyor. Bunun da en önemli sebebi bu hakkın kullanılmasına engel olan toplumun diğer kalanı. Biz sivil toplum örgütleri ise bu hakların savunucusu olarak görev alıyoruz. Hem toplumu, hem de otizmli çocuğa sahip aileleri bilinçlendiriyoruz. Aile eğitimleri düzenliyoruz. İlk, orta ve lise düzeyinde farkındalık eğitimleri veriyoruz.  Topluma açık eğitimler veriyoruz. Ailelere psikososyal destek, çocuklara sanat ve spor etkinlikleri yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye Otizm Meclisi ile birlikte raporlar yazıyor, izlemeler yapıyoruz. Şu an çok sıcak bir konu bizim için. İstihdam. Bu çocukların otizmden etkilenme düzeyleri farklı ve bu etki düzeyinin vermiş olduğu yetenekler var. Bu yetenekler istihdam edilebilir. Ülkemizde bu hareket başladı. Samsun’da da başlaması için gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Çok iyi hazırladığımız projelerimiz var. İnşallah uygulamak nasip olacak. Samsun Otizm’i fark eden bir şehir olma yolunda ilerliyor. Şehrin ileri gelenleri çalışmalarımızı destekliyor.  Şimdi tek ve büyük bir hedefimiz var. Otizm Yaşam Köyü. Çalışmalarımızı tamamladığımızda paylaşımlarımızı yaparak herkesin katkı sunmasını sağlayacağız. Aileler nefes alsın, çocuklar mutlu olsun istiyoruz. Bir ucundan tutan herkese iyilik bulaşacak. Bu düşüncelerle  başladığımız bu süreçte bu iki gün ailelerimize ve çocuklarımıza da nefes oldu. Bizleri destekleyen Salıpazarı Belediye Başkanımıza, Samsun İl Milli Eğitim Müdürümüze, Ondokuz Mayıs Üniversitesine, iş insanlarımıza ve gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. ‘’ dedi.

Haber Kaynak: Yaren Yalnız

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.