AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, TTK’ya en büyük yatırımın Ak Parti döneminde yapıldığını hatırlatarak, “TTK kapatılmayacak. TTK’ya en büyük yatırım Ak Parti döneminde yapıldı, yapılmaya devam edilecek” dedi.
Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, muhalefetin TTK’nın kapatılacağı yönündeki söylemlerine delilleriyle cevap vererek, söze değil, icraata bakılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zarar edilir noktaya gelmesine CHP ve MHP 1. Sıra Milletvekili adaylarının kendi dönemlerinde göz yumduğunu hatırlatan Başkan Tosun, “TTK’nın bugünlere gelmesi Resen emeklilik ve ithal kömürdeki fonların kaldırılmasıyla olmuştur. Bu kararlara imza atanlar ortadadır. Zamanında bu kararlara imza atanların şimdilerde TTK’yı dillerine dolaması manidardır. Onlar konuşur, biz icraat yaparız” dedi.
“TTK’YA EN BÜYÜK YATIRIMI AK PARTİ YAPTI, YAPMAYA DEVAM EDİLECEK”
TTK’nın kapatılmayacağını söyleyen Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, hükümetin TTK konusunda yaptığı ve yapacağı yatırımları şöyle anlattı:
“TTK’ya 2002-2015 yılları arasında 471.468.000 lira yatırım planlanmış olup bunun 360.016.000 lirası gerçekleşmiştir. 2015-2017 yılları arasında planlanan yatırım tutarı 324.500.000 liradır. Gerçekleşme oranı % 76.36’dır. 1990’dan bugüne 1.7 milyar lira yatırım alan TTK’ya en büyük yatırım son 13 senede Ak Parti hükümeti tarafından yapılmıştır. Önümüzdeki 2 senede planlanan yatırım tutarı geçmiş 10 seneki yatırım tutarına eşdeğerdir. TTK’nın kapatılacağını iddia eden çevrelere en güzel ve net cevap budur. Ayrıca kuyular havza madenciliğinde en önemli sektör yatırımıdır. Ak parti döneminde tamamlanan kuyu sayısı 6 olup yeni bir kuyu ihalesine de önümüzdeki günlerde çıkılacaktır. Mevcut eski bir kuyunun iyileştirme ihalesi de Nisan 2015’de yapılmıştır.”
“İŞÇİ VE İŞVEREN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK”
Son zamanlarda TTK’daki gelişmelere de değinen Başkan Zeki Tosun, “Son zamanlarda çıkan yasalar madencimizin iş güvenliği ve sağlığını önde tutmakla birlikte işvereni de koruma amacı gütmektedir. İşçimize haftada 2 gün izin verilmesi ve güvenlik konusundaki düzenlemeler, madencimize verilen önemin bir göstergesidir. Bu anlamda çalışmalar devam etmektedir” dedi.
“RESEN EMEKLİLİK VE İTHAL KÖMÜRÜN MİMARLARI KİM?”
İl Başkanı Zeki Tosun, Türkiye Taşkömürü Kurumunun iş gücü ve ekonomik anlamda gücünün zayıflamasının 2 bariz nedeni olduğunu belirterek, “Herkes tarafından kabul edilen Resen emeklilik ve ithal kömürdeki fon kesintisinin kaldırılmasıdır. TTK iççisini en verimli çağında erken emekliliğe sevk eden 5 Nisan 1994 kararları uygulanırken hükümet ortağı SHP’nin İl Başkanı olan kişi bugün CHP Milletvekili adayıdır. Türkiye’de ithal kömürün önü 2002 yılında günümüzün MHP Milletvekili adayının ANAP’tan Enerji ve Tabi Kaymaklar Bakanı olduğu dönemde açıldı. İthal kömürdeki fon kesintisi 27.04.2002 tarihinde yüzde 10’dan yüzde 1’e çekilerek ithal kömürün Türkiye’ye girişinin önü açılarak yerli kömüre büyük darbe vuruldu. Yerli üreticilerin eli bu hamleyle çok zayıfladı. TTK ile ilgili en kritik bu iki kararı alanların karşımıza geçip işten, emekten ve işçi alımından bahsedip hükümeti TTK’yı kapatacak diye suçlaması ne gariptir. Halkımız bu algı ve yanıltma operasyonuna aldanmayacaktır” dedi.
“EN ÇOK İŞTEN ÇIKARMALAR SHP-DYP KOALİSYONUNDA GERÇEKLEŞTİ”
Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun, TTK’daki işçi sayısındaki düşüşün en fazla 1991-95 yılları arasında Resen emeklilikle gerçekleştirildiğini belirterek, o dönemde iktidar ortağı olan SHP’nin İl Başkanının Şerafettin Turpcu olduğuna dikkat çekti.
Başkan Tosun, “SHP 1991-95 arası hep iktidar ortağı olmuştur. Şerafettin Turpcu da bu dönemde 2 yıllık iktidar partisinin İl Başkanlığını yapmıştır. Sayın Turpcu’nun İl Başkanlığına başladığı 1993 senesinde ortalama işçi sayısı 28.429 iken İl başkanlığını bıraktığı 1995 senesinde ortalama işçi sayısı 21.520’ye inmiştir. TTK’daki işçi sayısı 2 senede 6.909 kişi eksilmiştir. Turpcu’nun dönemindeki işçi azalışı TTK’nın tarihindeki en yüksek azalıştır. TTK’da en fazla işçinin çalıştığı yıl 43.787 kişi ile 1959’dur. DYP ve SHP döneminde alınan 5 Nisan 1994 kararları ile TTK kapatılmaya çalışılıp başarılı olunamasa da Resen emeklilik gibi yöntemlerle kurum ufaltılmaya çalışılmıştır. Şimdilerde hükümetimizi eleştirerek kendileri iktidara gelmeleri durumunda işçi alacaklarını söyleyen zamanın il Başkanı Sayın Turpcu, binlerce işçi çıkartılırken ne yapmıştır? Resen emeklilikle Türkiye’mizin gözbebeği TTK’da binlerce kişiyi işsiz bırakan SHP zihniyetinin İl Başkanı, bugün aynı zihniyetin uzantısı CHP’nin Milletvekili adayı olarak karşımıza çıkıp işçi alacağını söyleyerek oy istemesi ne gariptir. Binlerce işçiyi genç yaşlarda emekli edilmesine göz yuman kararlara imza atarken sessiz kalanlar oy için algı operasyonuyla kendilerini aklamaya çalışmaktadır” dedi.