KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) "Atatürk Döneminde Siyasi Partiler" Konferansı düzenlendi. 

Prof. Dr. Bektaş Açkgöz Konferans Salonu'ndaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Konferansta konuşan KBÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Sarıköse, Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurduğu zaman rejimi çok iyi bildiğini belirtti. 

Osmanlı Devleti'nde yetişen aydınların, Avrupa’da yaşanan siyasi akımlardan etkilendiklerini ifade eden Sarıköse, şöyle konuştu:

"Özgürlük ve hürriyet kavramları siyasi düşünceler üstünde etkili oldu. Osmanlı Devleti’nin son yüzyılda Türkçülük ve Batıcılık gibi fikir akımlarının ortaya çıkması aydınların ve devlet adamlarının etkilendiğini göstermektedir. Daha sonra farklı sesler ortaya çıktı. 1981 yılında doğan Mustafa Kemal, ilk gençlik yıllarında siyasi ortamların başladığı dönemde yetişmiştir. Türk siyasi tarihinde İttihat ve Terakki Fırkası başı çekmiştir. Cumhuriyet döneminde inkılapların yapılması farklı fikir ayrılıklarına yol açmıştır. Saltanatın ve halifeliğin kaldırılması ve Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması Türkiye’de siyasi anlamda kopmaların başladığı dönemdir. Cumhuriyet tarihinin günümüze kadar devam eden siyasi parti Cumhuriyet Halk Fırkası’dır. 1950 yılına kadar tek parti olarak hayatına devam etmiştir. Cumhuriyet'in olmazsa olmazı çok partili sistemdir. Partilerin ortaya çıkma sebebi inkılaplara bağlıdır."