Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliğinde Azerbaycan’da Türkiye’nin vakıf geleneğinin ve tecrübelerinin Azerbaycan toplumuna aktarılması ve tarih boyu Azerbaycan toplumunun kültüründe ve yaşamlarında mevcut olan hayırseverlik geleneğinin canlandırılmasına yönelik Tağıyev Hayriye Programı (THP) başlatıldı.
TİKA, Azerbaycan’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından, kardeş Azerbaycan’da, Türkiye’nin vakıf geleneğinin ve tecrübelerinin Azerbaycan toplumuna aktarılması ve tarih boyu Azerbaycan toplumunun kültüründe ve yaşamlarında mevcut olan hayırseverlik geleneğinin canlandırılmasına yönelik “Tağıyev Hayriye Programı (THP)” başlatıldı.
Adını, geçtiğimiz yüzyıl başlarında Azerbaycan’ın hayırseverlik (Azerbaycan Türkçesiyle “Hayriye”) geleneğini temsil eden meşhur petrol zengini hayırsever Hacı ZeynelabidinTağıyev’den alan“Tağıyev Hayriye Programı” (THP) kapsamında Türkiyeli Sivil Toplum Kuruluşlar tarafından Azerbaycan’da 8 günlük bir eğitim programı düzenlendi.
Yoksul bir ailede dünyaya gelen, okuma yazma bilmemesine rağmen ülkenin eğitim, kültür, sosyal iktisadi durumu ile yakından ilgilenen Tağıyev, genç yaşta iş hayatına atılmış ve kısa zamanda petrol zengini oldu. Eğitim, kültür ve yardımlaşma alanında çok büyük faaliyetleri olan Tağıyev Hayriye Programı adına hem Türkiye hem de uluslararası tecrübelerini aktarmak ve bu tecrübelere dönük farkındalık ve bilinç oluşturmak için, Yardımeli Derneği, BİSEG Gönüllüler, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yeryüzü Doktorları, İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Geleceğin Eğitimi Derneği, Türk Kızılay’ı uzmanları, TİKA Bakü Program Koordinatörü Mustafa Haşim Polat ve Azerbaycan’ın Gençliğe Yardım Fondu maliye ve proje sorumlusu Namik Serdarov tarafından eğitimler verildi.
Azerbaycan Milli STK Forumuna bağlı yaklaşık 650 GHT’den karma 50 STK temsilcisine ek olarak 60 gönüllü öğrenci topluluğu eğitimlere iştirak etti. EğitimlerTİKA tarafından geçtiğimiz aylarda kurulan STK’ların Kaynak ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti. Hayırseverlik geleneği izlerinin Sovyet siteminin etkisiyle büyük ölçüde silindiği Azerbaycan toplumu için düzenlenen eğitimler büyük ilgi topladı. Eğitim programına, 25 Sivil Toplum Kuruluşunun 50’ye yakın temsilcisi ve 60’a yakın üniversiteli genç katıldı. Azerbaycan’da 2015 Avrupa Oyunları nedeni ile katılımcılara sertifikaları Haziran ayı sonu taktim edilecek.
Eğitim katılımcıların talebi üzerine, bu eğitimler yeniden düzenlenecek ve katılımcılar arasında proje çalışmaları ile ilgili yarışmaların düzenlenmesi planlanıyor.