Sağlık Bakanlığı’nın bakıma muhtaç ağır hastalar için başlattığı ’Manevi Destek’ projesi Palyatif Merkezlerinin sayısı artıyor. Avcılar Murat Kölük Devlet hastanesinde özel olarak dizayn edilen 8 oda, bakıma muhtaç hastalar için ayrıldı.
5 yıldızlı otel konforunda hizmet veren merkez, deniz manzarası ve sadece Palyatif merkezine özel doktor ve hasta bakıcılarıyla dikkat çekiyor. Bu merkezlerde yatan hastaların ev ortamında bakılması mümkün olmayan ağır hastalardan oluştuğuna dikkat çeken Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, "Kanser başta olmak üzere ağır hastalarda hasta ve yakınlarına moral vermek hastaların hayatını kolaylaştırmak için bu merkezi kurduk. Türkiye’nin en donanımlı ve ferah Palyatif merkezi olmaya adayız. Palyatif merkezimizde 15 personel hizmet verecek" diye konuştu.
Türkiye’de henüz yeni uygulanmaya başlanan Palyatif Bakım Merkezleri’nin sayısı, Sağlık Bakanlığının çalışmalarıyla her geçen gün artıyor. Hastalığının son evresinde yer alan veya bakıma muhtaç hastaların hastane ortamında ve özel ilgi ve alakayla bakımını ifade eden Palyatif merkezleri hastaların yaşam kalitesini de artırıyor.
Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Palyatif Merkezi’nin hasta kabulüne başladığı bilgisini veren Prof. Dr. İhsan Bakır, "Palyatif bakım üniteleri sıklıkla kanser hastalarına hizmet vermektedir. Aynı zamanda uzun süredir yoğun bakım servisinde tutulan hastalar da bu merkezlerden yararlanabilecek. Verilen hizmet aynı zamanda hasta yakınlarını da kapsamaktadır. Zira bir taraftan hastanın şikâyetleri giderilmeye çalışılırken, diğer taraftan hasta ve yakınlarının karşılaşabileceği sosyal ve psikolojik sorunlar topluca değerlendirilmekte ve çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Palyatif tedavi, destek tedavisidir.. Hastaların şikayetlerini gidermek, onları rahatlatmak için yapılan tedavilerdir. Örneğin; kansere bağlı ağrısı olan ya da yemek yiyemeyen hastaların sıkıntılarını gidermek için özel bakım ve destek tedavileri uygulamaktayız. Çok sayıda kronik hastalık için bu merkez hizmet verecek" ifadelerini kullandı.
Palyatif merkez için hastanenin en ferah ve güzel manzaralı katını hizmete açtıklarını anlatan Prof. Dr. İhsan Bakır, "Odalarımızda Tv, Mini buzdolabı, özel banyo ve tuvaletler, panik butonları, klima gibi çok sayıda donanım mevcut. Ailelerin hastayla birlikte zaman geçireceği alanlar hazırladık. Amacımız hem hastaların hem de ailelerin moralini yüksek tutmak. Uzun süren rahatsızlıklarda bazen aileler hasta ile yeterince ilgilenemiyor. İşini bırakmak zorunda kalanlar oluyor. İnsanların günlük hayatlarına devam ederken hastaları için gözü arkada kalmasın istiyoruz" şeklinde konuştu.