Nedim KOVAN/ ORDU,()– ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Projesi’nin Ordu’da hizmete gireceğini belirtti. Yılmaz, 19 kule radar cihazının konulduğu Karadeniz Sahil Yolu’nda büyük bir alanı kapsayacak bu çalışmayla, can ve mal kaybına bağlı kazaların da önüne geçileceğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı TEDES projesi çalışmaları Ordu’da tamamlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan proje kapsamında Karadeniz Sahil Yolu’na hız kontrol cihazı olan 19 adet kule radar kuruldu. Ordu’nun Ünye-Gülyalı ilçeleri sınırları giriş ve çıkışından itibaren Karadeniz Sahil Yolu boyunca hız limitlerini gösteren uyarı levhalarına uymayarak hız limitini aşan ve kırmızı ışık ihlalinde bulunan sürücülere sabit kule radarların çektiği video ve fotoğraflı cezalar 10 gün içerisinde adreslerine gönderilecek.
Ordu’dan geçen Karadeniz Sahil Yolu’nda yaz döneminde günde ortalama 120 bin, kış döneminde ise günlük 40 bin aracın geçtiğini belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, TEDES sistemiyle vatandaşların ücretsiz Wi-Fi imkanına da sahip olacağını kaydetti.
Projenin Ordu’da bugün itibariyle uygulanmaya başlayacağını da vurgulayan Yılmaz "Bu projeyle birlikte en geniş Wi-Fi’nin Türkiye’de ilk uygulayıcısı Ordu Büyükşehir Belediyesi olacak. Vatandaşlarımız ücretsiz ve güvenli internete girecek. Bundan büyük gurur duyuyoruz. Karadeniz Sahil Yolu’nda büyük bir alanı kapsayacak olan bu çalışma ile birlikte can ve mal kaybına bağlı kazaların da önüne geçilmiş olunacak. Büyükşehir Belediyesi olarak biz bunun uygulayıcısıyız. Projenin sahibi Emniyet Genel Müdürlüğü. Kırmızı ışık ve hız ihlali bu sistemin olmazsa olmazı. Bu kurallara uymayanlar kanunun dediği neyse o cezaları alacaklar. Güzergahtaki ışık sistemi de yeniden düzenleniyor. Sistem trafiğin yoğunluğuna göre geçişleri kendisi düzenliyor” dedi.
11 ARAÇ PLAKA TANIMA SİSTEMİ KURULDU
Altınordu, Ünye ve Fatsa İlçelerinde karayolu üzerine 11 araç plaka tanıma sistemi kurulduğunu da belirten Başkan Enver Yılmaz şöyle devam etti:
"Ayrıca proje kapsamında Emniyet Müdürlüğü hizmetinde bulunan 50 ekip aracına yerleştirilen kameralar ile emniyet görevlilerinin müdahale ettiği olaylar kayıt alınmaya başlandı. Trafik algılayıcıları sayesinde kavşaklar trafik yoğunluğuna göre ve birbirleri ile haberleşerek sinyalizasyonu optimize edecek ve trafik akışında rahatlama sağlanacak. Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ulubey ve Ünye’deki ücretsiz internet noktalarına yerleştirilen kameralar, ayrıca kent güvenliğine de katkıda bulunacaktır. Sistem trafik kurallarının ihlallerinde otomatik olarak ihlal yapan aracın ihlal ve sonrasında fotoğraf, video görüntü kaydı yapmaktadır. Elde edilen bu veriler ışığında emniyet birimlerince gerekli cezai işlemler, Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanmaktadır.”

FOTOĞRAFLI