Şanlıurfa değerlerinin tanıtımına yönelik dev buluşmalarını düzenleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bu kez Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması ile Urfa mozaiklerini dünyaya tanıtıyor. 20-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek çalıştaya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılım gerçekleşmesi bekleniyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması ile 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Şanlıurfa’nın bir değerini daha tüm dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor. Son dönemlerde bir çok sempozyum, festival ve şenlik ile Şanlıurfa değerlerini ulusal ve uluslararası platformlara taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması ile dünyanın en eski ve en ince işlemeleri ile yapılan mozaikleri gün yüzüne çıkartıyor. Dünyanın en büyük nekropol alanı olarak bilinen Kale Eteği, Halepli Bahçe ve Kızıl Koyun kazı alanlarında 133 kaya mezarı ile M.S. 1. yüz yıl dönemlerinde yapıldığı tahmin edilen bir çok mozaiğin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 20-22 Kasım tarihlerinde düzenleyeceği çalıştay ve yarışma ile bu değerlerini dünya kamuoyuna sunacak.

Şanlıurfa mozaik çalıştayı ve yarışması

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği ve organizesinde gerçekleştirilecek olan Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması 20 Kasım tarihinde başlayacak. Arkeoloji Müzesi Sergi Salonunda düzenlenecek ilk buluşma saat 10.00’da açılış konuşmaları ile başlayacak. Prof. Dr. Devrim Erbil, Mery Mcoan, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in konuşmaları ile başlayacak programın ardından Arkeoloji Müzesi Cep Salonunda Urfa-Edessa Mozaiklerinin sunumu gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 13.45’te Arkeoloji Müzesi önünde mozaik atölyelerinde ve sahada mozaik çalışmalarının yapılması etkinliği ile devam edecek buluşma, saat 16.30’da başlayacak Balıklıgöl ve çevresi ile Gümrük Hanı gezisiyle ilk günkü program tamamlanacak. Buluşmanın ikinci günkü etkinlikleri ise saat 09.30 yine Arkeoloji Müzesi önünde mozaik atölyelerinde ve sahada mozaik çalışmalarının yapılması programı ile başlayacak. Saat 14.00’da Arkeoloji Müzesi Cep Salonunda Yrd. Doç. Dr Cihat Kürkçüoğlu’nun konuşması eşliğinde Şanlıurfa kültür ve sanat tarihiyle ilgili genel bir sunumla devam edecek program, saat 16.00’da Mozaik Sanatı konulu panelle sürecek. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Önal’ın yapacağı panele Prof. Dr. Gazanfer Bayram, Prof. Dr. Devrim Erbil, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Yrd. Doç. Cihat Kürkçüoğlu, Hülya Vurnal İkizgül, Mehmet Yılmaz ve Paola Racagni katılacak.

Buluşmanın üçüncü günündeki ilk program ise saat 09.30 Arkeoloji Müzesi önünde mozaik atölyelerinde ve sahada mozaik çalışmalarının yapılması ile devam edecek. Saat 10.00 itibariyle yarışmaya katılan eserlerin değerlendirileceği programda, dereceye giren eserler saat 14.00’te düzenlenecek törenle ödüllendirilecek. Saat 15.00-16.00 arası Mozaik Müzesi Fuaye Alanındaki Mozaik Sergisinin Gezilmesi ile devam edecek etkinlikler ONE Derneği Mozaik Defilesiyle sürecek.

Bu yıl ilki düzenlenen Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması bir otelde saat 18.00-20.00 arasında düzenlenecek gala yemeği ve sıra gecesiyle son bulacak.

Tarihimize ve değerlerimize sahip çıkıyoruz

Şanlıurfa il genelinde bir çok tarihi yapıda restorasyon ve özüne uygun iyileştirme gerçekleştirmeleri ile bölge değerlerinin tanıtımına yönelik faaliyetlere ağırlık verdiklerini dile getiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Biz yerel yöneticiler olarak Şanlıurfa’daki tüm değerlerin tanıtımında aktif rol oynamalıyız. Sadece yerel ve ulusal anlamda değil uluslararası platformlarda da bu değerlerimizi en iyi şekilde tanıtmalıyız. Büyükşehir kadroları olarak işte bu misyonla hareket ediyor ve geleceği bu şekilde planlıyoruz. Sadece alt ve üst yapıda gelişen bir Şanlıurfa değil, turizmi, kültürel tanıtımı ve sosyal yaşama yönelik her türlü refahın hak ettiği yerde olduğu bir Şanlıurfa özlemi ile çalışıyoruz. Bu anlamda düzenleyeceğimiz Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması etkinliklerimize tüm halkımızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.