FBM Tıp Merkezi Medikal Estetik Hekimi Dr Hülya Ettekin, yeni nesil ‘Q-Switch Nd:Yag Lazer’ ile daha kısa sürede ve yara izi oluşmadan dövme sildirmenin artık mümkün olduğunu söyledi.
Dövmelerin bitki köklerinden elde edilen ya da tamamı kimyasal olan boyalar kullanılarak, çeşitli figür veya ifadelerin cilt üzerine kalıcı veya geçici resmedilmesi işlemi olduğunu belirten FBM Tıp Merkezi Medikal Estetik Hekimi Dr Hülya Ettekin, “Dövme, insanlık tarihi boyunca kullanılagelmiş bir cilt aksesuarı niteliğindedir. Pek çok insan kendini ifade etmek amacı ile bu yönteme başvurabilmektedir. Ne var ki, kalıcılık arz eden dövmeler çoğu zaman kullanıcısı tarafından bir süre sonra sıkıcı bulunmakta ve insanların bir kısmı bu dövmelerinden kurtulmak için doğru-yanlış bazı yöntemlere başvurmaktadır” dedi.
Dövme silmede ‘Q-Switch Nd:Yag Lazer’ ile başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Ettekin, “Bu yöntemlerin sağlıklı ve tıbbi olanı lazerle dövme silme işlemidir. Günümüzde bu amaçla geliştirilmiş Yeni Nesil Q-Switch Nd:Yag Lazer sistemleri oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Yeni Nesil Q-Switch Nd:Yag Lazerler sahip oldukları teknik özellikleri sayesinde dövmeleri daha kısa sürede ve yara izi oluşturmadan silmeye olanak sağlar. Lazerle dövme silme tedavisi, olası yan etkileri engellemek amacı ile mutlaka bu konuda deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Zira lazerlerin yetersiz veya uygun olmayan dozlarda kullanımı hastaya yarar sağlamaktan çok, istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir” diye konuştu.
Yeni Nesil Q-Switch Nd-Yag Lazer tedavisinin seanslarla uygulandığının altını çizen Ettekin, “Ortalama 2-3 aylık zaman aralıkları ile uygulanacak olan 4-8 seans genellikle tedavi için yeterli olur. Hastaların, lazer tedavisi öncesi ve sonrası güneş ışınlarından korunması gerekir. Uygulama öncesi lokal anestezik kremlerin kullanılması ağrı, acıyı engellemek için yeterlidir. Seans süresi dövmenin büyüklüğüne göre değişir ve ortalama 5-15 dakikadır. Tedaviden sonra hastanın bir sonraki seansa kadar düzenli aralıklarla kontrol muayenelere çağrılması yerinde bir davranış olacaktır. Bu kontroller yara iyileşmesinin gözlenmesi ve gerektiğinde desteklenmesi açısından önemlidir. Dövme silme tedavisi bu konuda deneyimli hekimler tarafından uygun sağlık koşullarında uygulandığında oldukça başarılı sonuçları olan ve güvenle uygulanabilen tıbbi bir işlemdir” şeklinde konuştu.