Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sistemine geçmesinin ardından Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde tanıtım toplantısı düzenlendi.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü binasında gerçekleşen e-nabız tanıtım toplantısına il Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, Sağlık Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Ahmet Demirel, İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Cevat Atalay ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, Sağlık Bakanlığı tarafından sistemin bugün itibariyle uygulanmaya başlandığını söyledi. Dr. Avar, "Türkiye genelinde uygulanacak e-nabız kişisel sağlık sistemi ile hastalara ait sağlık kayıtlarının dijital ortama aktarılacaktır. Sistem, kişisel sağlık kayıtlarının gizlilik, güvenlik, bütünlük ve mahremiyeti koruyarak kişilerin kendileri tarafından dijital sağlık kayıtlarına erişebilmelerini sağlayacaktır. Bu aynı zamanda online bir uygulamadır. Hastalar, hastaneye gittiklerinde tüm verileri sistemde otomatik oluşturulacak. Bu sistemin kuruluş amacı, kişilerin kendi sağlık durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olmaları ve bu bilgiler ışığında sağlıklarıyla ilgili kararlara katılmak suretiyle sağlık durumlarını yönetebilmelerini sağlamaktır" dedi.
"SİSTEM HASTALARA VE DOKTORLARA KOLAYLIK GETİRECEKTİR"
Sistemin hastalara ve doktorlara bir çok kolaylık getireceğini aktaran Dr. Avar, "Bu sistem ile muayene, tetkik ve tedavilerin nerede yaptıklarına bakılmaksızın kişinin kendi adına üretilmiş olan sağlık bilgileri, tıbbi öz geçmişi kendi iradesiyle tek bir yerde toplanacaktır. Hastanın verdiği izin ölçüsünde paylaşılabileceği bilgilerle, hasta ve hekim arasında sağlıklı, güçlü bir iletişim ağı kurulacaktır. e-nabız sistemi sayesinde vatandaş, artık kendi tetkiklerini evde dosyalamayacak. Bilgiler sisteme aktarılarak kişinin yetki verdiği doktor ya da sağlık çalışanları bu verileri kullanacak ve zaman kaybetmeden hastanın tedavi aşamasını rahatlıkla takip edebilecek. Örneğin Diyarbakır’da bir hasta İstanbul veya Ankara’ya tedaviye gittiğinde doktoruna sistem üzerinden yaptığı bütün tetkiklerini gösterebilecek" diye konuştu.
Diyarbakır il Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, sistemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından ayrıca tanıtılacağını belirtti.
Konuşmanın ardından program, e-nabız kişisel sağlık sistemini anlatan slayt gösterisi ile sona erdi.