Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde engellilere yönelik hizmet veren iki ayrı Özel Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yapılan denetimlerde fiziksel şartları yerine getirmediği gerekçesiyle kapatıldı. Bu merkezlerde kalan 114 engelli ise başka merkezlere nakledildi.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesi ve Ortahisar beldesinde bulunan iki ayrı Özel Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde yeterli fiziksel şartları taşımadıkları gerekçesiyle kapatıldı.
Kapatılma kararını Ürgüp ilçesinde bulunan Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’ne polis eşliğinde gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri kurum idarecilerine bildirdi.
Bu sırada kurumda bulunan zihinsel ve bedensel engellilerden bazıları kurumun demir parmaklıklarla örülü balkonlarına çıkarak gözyaşı döktü. Kaldıkları bakım merkezinden ayrılmak istemediklerini belirten bakım evi sakinleri kapatılma kararına tepki gösterdi. Bu sırada kurumun dış kapısı çalışanlarca kilitlenerek polisin ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerinin içeri girmesi engellendi.
ENGELLİLER KUCAKTA TAŞINDI
Daha sonra yapılan basın açıklamasının ardından polisin ve diğer yetkililerin içeri girmesi için kilitli kapılar açıldı. Ardından ise burada kalan fiziksel ve zihinsel engelliler Kayseri, Aksaray, Konya, Sivas ve Nevşehir’de bulunan başka merkezlere nakledildi. Bu sırada bakım merkezinde kalan bazı sakinlerin kucaklarda taşınması dikkat çekti. Merkezdeki yatalak hastalar ise bundan sonra kalacakları merkezlere minibüslerle sevk edildi.
Bu sırada yaşlı bir kadın, kardeşi ile birlikte kaldığı bakım merkezinin kapatılmasının ardından kendisinin Kayseri’ye kardeşinin ise Konya’ya gönderilmesine tepki gösterdi. Uzun süre minibüse binmemekte direnen yaşlı kadın yetkililerce ikna edildi.
KAPATILMA KARARINA TEPKİ
Kapatılan özel bakım ve rehabilitasyon merkezinin sahibi Ramazan Koç, kapatma kararına tepki gösterdi. Hem kurumlarının hem de burada kalan bakıma muhtaç kişilerin mağdur edildiklerini savunan Koç, “Bizim hizmette, engelliye bakımda hiçbir kusurumuz yok. Burada kalan engellilerin hepsi mutlu ve huzurlu. Ayrıca merkezimizde çok sayıda kişiyi de istihdam ediyorduk. Engellilere yönelik hizmetlerimizde hiçbir kusurumuz olmamasına rağmen böyle bir kapatma kararını biz hak etmedik” dedi.