- 1) Ak Parti dersine çalıştı. 7 Haziran seçimlerinde seçmenin verdiği mesajı en iyi algılayan parti Ak parti oldu. Bütün değişkenleri hesapladı. Ard arda yaptırdığı anketlerle gidişatı da ölçmeye çalıştı. Bütün bu veriler etrafında strajesini iyi belirledi. Hatta 7 Haziran’da Ak Parti seçmeninin yanlış oy kullanmasından bir çok oyunun iptal olduğu tespit edildi. Seçmenine oy kullanma dersi verdi.
- 2) Çıkardığı derslerin başında Başkanlık sistemi oldu. Başkanlık sistemi gündeme getirilmedi. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran döneminde olduğu gibi sürekli meydanlarda değildi. Bu da seçmenin gözündeki ‘haksız rekabet’ algısının oluşmasını engelledi.
- 3) 7 Haziran’da Ak Parti ekonomik vaadlerde bulunmadı. Oysa muhalefet başta asgari ücret olmak üzere bir çok vaadde bulundu. Ak Parti bu seçimde asgari ücret başta olmak üzere vaadlerde bulundu. Özellikle asgari rakamın 1.300 olması etkili oldu. Çünkü seçmen hem bu rakama inandı.
- 4) Seçmenin gözünde Ak Parti verdiği sözü yerine getiriyor. Bu anlamda hem sözünün arkasında duruyor hem de sözünü yerine getirebilecek güce sahip. Bu anlamda muhalefet partileriyle ilgil bir tecrübe olmadığı için onların vaadleri hep havada kaldı.
- 5) Aday kurgusunu çok iyi yaptılar. Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi mühendisliği tekrar başarınısı ispat etti. Oy potansiyeli olan kıdemliler sahaya döndü.
- 6) 7 Haziran’da bazı seçmenlerinin MHP’ye kaydığını gördü. Onları getirebilmek için riskli olmasına rağmen Tuğrul Türkeş operasyonunun yaptı. Seçmene ‘Ben büyük bir şemsiyeyim’ mesajını verdi ve bunda  başarılı oldu.
- 7) Yaşanan terör olayları insanları endişeye sevk etti. PKK ve IŞİD terörünün aynı anda yaşanması insanları ‘güçlü iktidar’ arayışına itti. Türkiye’de koalisyonlarla ilgili iyi bir hatırası olmadığı için tercihini güçlüden yana kullandı.
- 8) Muhalefet strajesini yanlış seçti. 7 Haziran’da Erdoğan’ı hedefe koyarak başkanlık sistemi üzerinden siyaset yaptı. Ekonomik vaadlerde bulundu ve 5 ay önce bu strateji tuttu. Muhalefet, ‘Bu taktik işe yaradı’ diyerek aynı yoldan devam etti. Ama 5 ay içinde Türkiye’nin gerçekleri ve ihtiyaçları değişti. Muhalefet yeni bir söylem geliştiremedi.
- 9) İnsanlar Türkiye’nin yaşadğı sorunlardan tek başına iktidar ile çıkabilir diye düşündü. Diğer partilerde tek başına iktidar olabilecek ışık göremedi.
- 10) Ak Parti, tek başına iktidar vurgusunu çok iyi kullandı.
Kaynak : Vatan