Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ni (FİSKOBİRLİK) ziyaret etti.
Giresun’da DOKP Başkanı Ekrem Yüce ve FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar’ı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar fındığın önemli bir ürün olduğunu hatırlatarak her alanda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Ordu’da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliği seminerine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, daha sonra Giresun’da ilk olarak DOKAP Başkanı Ekrem Yüce’yi ziyaret etti.
DOKAP’ın bölge için önemli bir kurum olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye ve bölge ekonomisi için için önemli bir ürün olan fındıkla ilgili hertürlü çalışmanın yapılması gerektiğini ifade etti.
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise, bölgede bugüne kadar hayata geçirdikleri ve proje aşamasında bulunan çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek fındıkla ilgili ziraat odalarının getirdiği her türlü projeye destek veremeye hazır bulunduklarını ifade etti.
DOKAP ziyaretinin ardından ise FİSKOBİRLİK’e geçen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar yapılan kongrenin ardından yeniden göreve seçilen Lütfü Bayraktar’ı tebrik etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar burada yaptığı değerlendirmede, “FİSKOBİRLİK’in her geçen yıl daha da güçlendiğini görmek fındık üreticileri adına güven vermektedir. FİSKOBİRLİK olmadan bir fındık piyasası düşünülemez. FİSOBİRLİK’in daha güçlü bir şekilde piyasada olmasını arzu etmekteyiz.Bu açıdan mevcut yönetimin güven tazeleyerek yoluna devam etmesi de istikrarın bir güvencesi olduğunu düşünüyorum.”
Fındıkta daha fazla ürün için fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerektiğini de ifade eden Bayraktar, “Arık Doğu Karadeniz’de fındık bahçeleri iyice yaşlanmış ve verimi düşmeye başlamıştır. Bu açıdan artık fındık bahçeleri gençleştirilmelidir. Fındık bahçelerimiz bir hayli yaşlı. Bu bahçelerin gençleştirilmesi lazım. Bununla alakalı bir proje Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve bizde destek veriyoruz zaten. Ürün bazında desteği tartışabiliriz. Ama bunun için ortada bir afet var. Önce bu yaraların sarılması, bu yangının söndürülmesi lazım. Ayrıca yetkili bakanlıklarla yaptığımız görüşmeler neticesinde Doğrudan Gelir Desteği’nin devam etmesi kararı bizleri sevindirmiştir “dedi.