Hükümet tarafından 30 Nisan 2018'de başlatılan ve emeklilere, dul ve yetimlere her iki dini bayram öncesinde 1000 TL ikramiye verilmesi kararının ardından, bu yıl da ikramiye ödemelerinin yapılması bekleniyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran tarihlerine denk gelirken, 1 ve 2 Haziran haftasonuna denk geliyor.

3 Haziran'ın ise Arife günü olması nedeniyle emeklilere 1000 liralık bayram ikramiyesinin mayıs sonuna kadar ödenmesi bekleniyor. 1000 lira tutarındaki ikramiye ödemelerinin SSK, Bağkur ve memur dahil 12.5 milyon emeklinin hesabına farklı günlerde yatacağı bilinirken, ödemelerin 27 Mayıs tarihinde başlayarak 31 Mayıs'a kadar devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz sene bayram ikramiyesi ödemeleri iki gün içinde gerçekleştirilirken, bu yıl sürenin biraz daha artabileceği öngörülüyor.

Haciz yok

Bilindiği gibi emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu hariç haczedilemezken, bayram ikramiyeleri için de aynı durum geçerli olacak. Emeklilere 1000 TL'lik ikramiye verilmesine yönelik 5510 sayılı Kanunu Ek 18’inci maddesinde, ‘Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor.

Dilekçesini veren de yararlanacak

Bayram ikramiyesi ödemelerinden emeklilik dilekçesini veren vatanadaşlar da yararlanabilecek. Yani, emekli olmaya hak kazanmış kişiler bu tarihten itibaren ikramiyelerini alabilecek. Ailede birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1000 TL tutarında bayram ikramiyesi verilecek.

Dul ve yetimler de alacak 

Vefat eden sigortalı vatandaşların aylık alan hak sahiplerine de bayramda ikramiye ödemesi yapılacak. Ödemelerde, vefat eden kişinin %50 maaşı eşine, %25 maaşı çocuklarına ödeniyorsa, 1000 TL tutarındaki ikramiye de oranlar esas alınarak ödenecek