İZMİR'de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nde, 2012 yılında başörtülü bir kız öğrecinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci dava da aynı cezaya çarptırıldı. Daha önce hapis yatıp çıkan Prof. Dr. Pekünlü'nün avukatları, kararı temyiz edeceklerini söyledi.
İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün son kez yapılan duruşmaya, sanık Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, avukatları Murat Fatih Ülkü, İrfan Koçana, Çetin Kadana, Nuriye Kadana ve Serkan Kuliç ile müştekiler Fahriye Erengül, Canan Türker, Zehra Özkan ve Neşra Gökdağ'ın avukatları Mehmet Gün ile Hasan Erdoğan katıldı. Duruşmayı ayrıca CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Tacettin Bayır ve Kamil Oyay Sındır da izleyip, Pekünlü'ye destek oldu.
Dava sürecinde emekle olan, sanık Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, "Ben şikayetçi olan kişilerin derslerine giren bir öğretim üyesi değildim. Onların eğitim ve öğretim özgürlüğünü engelleyecek bir eylemim olmadı. Olay günü şikayetçiler dahil olmak üzere kimsenin derse girmesine engel olmadım. Beyanı alınan öğrenciler olay günü haber ajansı muhabirleri ve olaya adı karışan polis memurunun da içinde bulunduğu provakasyon hareketi sonrasında derse girdiklerini söyledi. Ben sadece eğitimin huzur ve güvenini sağlamak için hareket ettim. Tüm eylemlerin bahsi geçen haber ajansı görevlilerinin içeri girmelerine, huzur ve güveni bozulmasına engel olmaktı. Beraatimi istiyorum. Söyleyecek başka bir şeyim yok" dedi.
Avukat Murat Fatih Ülkü, müştekilerin provakatif bir eylem içinde yer aldıklarını, eğitim ve öğretim haklarının engellenmesi gibi bir durum olmadığını, şikayetçi öğrencilerinin derslerinin başarılı olduğunu, müvekilinin hukuka uygun hareket ettiğini, yürürlükte olan yasaları uyguladığını, suç tipindeki hukuka aykırılık unsurunun oluşmadığını belirtip beraat istedi. Diğer avukatlar da aynı yönde talepte bulundu.
Hakim Süleyman Çekilmez, taleplerin ardından kararını açıkladı. Çekilmez, Prof. Dr. Esat Renna Pekünlü'yü dört kız öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engelediği gerekçesiyle alt sınırdan hüküm kurup, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Hakim Çekilmez, ayrıca aynı mahkemede durdurulma kararı ile bekletilen dosyaya da bu dava karar örneğinin konulmasını zapta geçirtti.
Karar sonrası duruşma salonu dışında ellerinde Türk bayrakları ile bekleyen yaklaşık 100 kişi 'Rennan hoca yalnız değildir' diye bağırıp alkışladı. Grup adına konuşan Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü, "Burada Türk adaleti bitmiştir. Bu davada hukuk, bilim ve laiklik yargılandı. Laiklik, bilim ve gerçek hukuk için buradayız. Türkiye'nin laik çağdaşlık yapısı mahkum edildi. Hangi mahkemeler kurulursa kurulsun, Türkiye'yi, çağdaş Atatürkçü moderenleşmeyi temsil eden anlayış mahkum edildi. Ancak bunlar Türkiye'de aydınları durdurmaya, yetmeyecektir. Bugün Türkiye'de bir gerçek var. Anayasa Mahkemesi kararları açık. Türbanlı öğrencilerin üniversitelere girmesi Anayasal sisteme aykırıdır. Parlamentonun üzerine görevler düşüyor. Yasa teklifi verdik. Eğer hükümet her fırsatta söylediği paralel yapıyla mücadelede kararlıysa buna destek vermesi lazım. Ama görüyoruz ki, mücadelesi sadece kendi yolsuzluklarının kapatmak üzerine kurulu" dedi.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görev yaptığı dönemde, türbanlı örencilerin derse girmesine izin vermeyip eğitim haklarını engellediği gerekçesiyle, Prof. Dr. Rennan Pekünlü hakkında dava açıldı. Bu davadan aldığı 2 yıl 1 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından da onanması üzerine, dava devam ederken, kendi isteğiyle emekliye ayrılan Prof. Dr. Pekünlü, cezasının infazı için 27 Kasım 2014 Perşembe günü, Foça Açık Cezaevi'ne girdi. Cezasını Foça Yarı Açık Cezavi'nde yatıp çeken Pekünlü, Nisan 2015'te şartlı tahliye edilmişti.
Prof. Dr. Pekünlü, aldığı ikinci cezanın da Yargıtay tarafından onanması halinde 5 aylık cezasını çekmek için tekrar cezaevine girecek.

FOTOĞRAFLI