İZMİR, () - İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde hayvancılık yapan 77 yaşındaki Ahmet Samurlu'nun, takma dişlerini meradeki su birikintisinde yıkadığı sırada boğazına yapışan sülük, başvurduğu Menemen Devlet Hastanesi'nde yapılan cerrahi müdahale ile çıkartıldı.
Aliağa'nın kırsal mahallelerinden Samurlu'da hayvancılıkla uğraşan Ahmet Samurlu, merada hayvan otlatırken, takma dişlerini orada bulunan su birikintisinde yıkadı. Hayvanların su içtiği su birikintisini kullandığı günün akşamında nefes darlığı ve kanlı öksürük başladı. Beslediği hayvanlarında da zaman zaman rastladığı sülük vakasından şüphelenen Samurlu, Menemen Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği'ne başvurdu. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hüsrev Çetin'e durumu ve şüphesini anlattı. Yapılan endoskopik muayenede ses tellerine yapışmış bir sülük tespit edildi. Ameliyat kararı alınan hastanın gırtlak (larenks) girişinden bir canlı sülük çıkartıldı. Operasyonun ardından Ahmet Samurlu sağlığına kavuştu.
Opr. Dr. Hüsrev Çetin sülüğün özellikle kırsal kesimlerdeki sağlıksız su kaynaklarında bulunan bir parazit olduğunu belirterek, "Yapıştığı dokuya hirudin (sülüklerin ağız bezlerinden salgılanan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen bir protein) adı verilen bir madde salgılayarak küçük kan damarlarının kasılmasını engeller. Bu, o bölgedeki pıhtılaşma mekanizmasını bozar ve sülük kan emerek beslenir. Belli bir doygunluğa ulaşınca tutunduğu dokuyu bırakarak boşta kalır. Halkımız arasında bu yönüyle tedavi amaçlı kullanılan sülük, bu olayda görüldüğü gibi soluk borusunun giriş noktasını tıkadığı için solunum sıkıntısına sebep olarak hayati tehlike yaşatabilirdi. Eğer erken müdahale edilmemiş olsaydı sülüğün akciğerlere kaçmasıyla da hayati tehlike yaşanması muhtemeldi. Bu nedenle kaynağı bilinmeyen, bekleyen, hayvanlar tarafından kullanılan suların içilmemesi ve temizlik amacıyla kullanılmaması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

FOTOĞRAFLI