Tekstil Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TESİAD) Genel Başkanı Cüneyt Dizdar, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.
Son dönemde seçim atmosferine giren Türkiye’de, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına haziranda başlayabileceği beklentisinin getirdiği sıkıntıların yaşanmaya başladığını dile getiren TESİAD Başkanı Cüneyt Dizdar, ‘kur oyunları’nın dikkatle izlenmesini istedi.
Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanmasını isteyen “lobi”nin, yurtiçi ve yurtdışından spekülatif alımlara başladığını kaydeden Dizdar, “Bu alımların etkisiyle haftanın ilk işlem gününde dolar, 2.6704 lira ile yeni rekor kırdı. Bu konuda atılması gereken adımlar olduğuna inanıyorum. Güven ve istikrar içinde ilerleyen Türkiye’de tüm figürler dikkatli olması gerekir. Ucuz lira ile yüksek ihracat ve döviz arasında kurulan dengenin sanayici ve işadamları için yakıcı etkileri olabilir. Dövizle ithalat yapan girişimci de çok önemli zararlarla karşılaşabilir. Piyasada oluşan kaybetme korkusu hemen aşılmalıdır” dedi.
Dolar/TL arasındaki dengenin TL aleyhine yüzde 1’lik kayıpla bozulduğuna dikkati çeken Dizdar, dolarda yeni bir alım dalgasının gelebileceği tahmininde bulundu. Dizdar, “TL’deki değer kaybını takip eden 2 ve 10 yıllık gösterge faizler de yaklaşık 10 baz puan yükseldi. Kur artışı, altın fiyatlarını da tetikledi. Altının gramı 102 lirayı aştı. Küresel piyasalardaki değer kazancıyla da desteklenen dolar 13 Mart’ta 2.6488 lira ile tüm zamanların rekor seviyesine çıktı. Dün itibariyle dolar 2.6711’le bütün zamanların en yüksek rakamına yükseldi” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dikkat çektiği döviz baskısı konusuna işaret eden Dizdar, “Başka ülkelerle ticaret yaparken döviz kuru noktasında başka paraların baskısı altında kalmamalıyız. Bu noktada Merkez Bankası’nın müdahalesini gerekli görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ALTIN FİYATI
Dizdar, küresel piyasalarda dolar karşısında gerileyen Euro’nun da 2.83 liranın üzerine çıktığını hatırlatarak, “Doların yükselmesi, küresel piyasalarda onsu 1,200 dolar seviyesinde bulunan altının iç piyasa fiyatlarını da yukarıya çekti ve altının gramı 102 liranın üzerine yükseldi. Doların Euro, Japon Yeni, Çin Yuanı, Kanada Doları, Avustralya Doları ve Meksika Pezosu’ndan oluşan başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren endeksin 12 yılın zirvesine yakın seyretmesi, lirayı da baskı altına aldı. FED’in, dünyanın en büyük 10 merkez bankası arasında gelecek 12 ay içinde faiz artırması beklenen tek merkez bankası olması sebebiyle doların bu gücünü daha uzun süre koruması bekleniyor” dedi.