Diyarbakır’da Özgecen Aslan’ın vahşice katledilmesine ilişkin açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi kadınlar, kadın katillerinin ve tecavüzcülerin hadım edilmesini istedi.
TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Özgecan Aslan’ın katledilmesine ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Didar Avcı Türk, çığlıklar eksildikçe kadına karşı yapılan taciz, istismar ve şiddetin arttığını ve normalleştiğini belirterek, “Türkiye’de her dört kadından birinin fiziksel, ekonomik, ruhsal, sosyal ve cinsel şiddet mağduru olması ve 2014 yılında 250 kadının öldürülmesi de gösteriyor ki, kadınlar hayatlarını seçmek, okuma, çalışmak ve boşanmak istedikleri için en yakınındaki erkekler tarafından töre cinayeti, kıskançlık, aldatma ve cinnet adı altında katlediliyor” dedi.
“MAHALLE BASKISI KALKMALI”
Kadınlara dayatılan yaşamlara, evliliklere ve şiddete hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Türk, şunları kaydetti:
“Yetkililere ve topluma bir kez daha sesleniyoruz. Artık somut adımlar atılmalı, yasalar caydırıcı olmalı ve ezalar ağırlaştırılmalı. Bu ülkede artık koruma altındaki kadınlar ölmemeli, kendilerini güvendi hissetmeli, koruma kanunu net bir irade ve kararlılıkla uygulanmalı ve önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı. Cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini esas alan yeni bir anayasa oluşturulmalı. Toplum bilinçlenmeli, kadına yönelik şiddet normalleşmemeli, kadının üzerindeki mahalle baskı kalkmalı, kadınlar gerçekten haklarını öğrenmeli. Kız çocukları ayıplarla büyütülmemeli, erkek çocukları cesaretlendirilmemeli.”
“SUÇLULAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI”
Bugün dünya üzerinde artarak devam eden kadına yönelik şiddetin en son Ortadoğu’da Ezidi, Türkmen ve Hristiyan kadınların köleleştirilmesi ve katledilmesiyle vahim bir hal aldığına dikkat çeken Türk, “Bu vahşete kamuoyu sessiz kalmamalı. Gerek kamusal alanda gerekse özel alanda kadına uygulanan şiddet ile ilgili uluslararası insan hakları standartları doğrultusunda iç hukuk düzenlemeleri yapılmalı, devletin tüm katmanlarında ve toplumda zihniyet değişimi sağlanmalıdır. Bu noktada tüm kadın inisiyatiflerini kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve tecavüz konusunda ortak platform oluşturmaya çağırıyor, kadına yönelik katliamlara sessiz kalmayacağımızı belirtiyor ve suçluların en ağır şekilde cezalandırılması talep ediyoruz” diye konuştu.
“ARTIK KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSETMEK İSTİYORUZ”
Türk, daha sonra basın mensuplarının soruları da yanıtladı. Tüm kadın inisiyatiflerinin bir araya gelerek, çok ciddi bir şekilde yaşanan olaylara tepki göstermesi gerektiğine dikkat çeken Türk, “Artık gerçekten yeni bir güne yeni bir cinayetle karşılamak istemiyoruz. Arıt kendimizi daha güvende hissetmek istiyoruz. İlk önce somut adım olarak yasalar düzenlenmeli. Kanunlar net ve iradeli bir şekilde uygulanmalı. Sadece idamın olması yeterli değil, önemli olan zihniyettir. İlk önce zihniyet değişmeli. Caydırıcı cezalar verilmeli. Artık kadın ve çocuklara karşı olan bu katliam durmalı. Bu caydırıcı cezalar içerisinde gerekirse hadım bile olmalı ve bu suçları işleyenler indirim almamalı” dedi.