CHP’liler, 7 Haziran seçimlerine girecek milletvekili adaylarını belirlemek için bugün sandığa gitti. Mersin’de 39 bin 644 üyenin yaklaşık 120 sandıkta oy kullandığını belirten CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, “Oluşan yanlış algının aksine, ön seçimden çıkan sonuç değişmeyecek, aynen sıralamaya yansıyacak” dedi.
CHP Mersin İl Teşkilatı, merkezdeki 4 ilçede birer okulda olmak üzere il genelinde okullara koyduğu sandıklarla milletvekili adaylarının belirlenmesi için üyelere oy kullandırıyor. Aday adaylarının kıyasıya yarıştığı ön seçimde, kontenjan adayları dışındaki milletvekili adayları belirlenmiş olacak. Mersin’deki ön seçimi, Genel Merkez düzeyinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan takip ediyor.
Genel merkezin Mersin’e kontenjan koyması ve ön seçimden çıkacak sonuçların genel merkezde değişebileceği, Mersin CHP tabanında tartışma konusu olurken, CHP Mersin İl Başkanı Özyiğit, ön seçim devam ederken yaptığı açıklamada, gerek tabanda gerekse sosyal medyada tartışılan konulara açıklık getirdi. İl Başkanlığında konuşan Özyiğit, bugünün CHP Mersin il örgütü için önemli bir gün olduğunu söyledi. Bugün parti üyelerinin sandığa giderek adaylarını belirlediğini ifade eden Özyiğit, “Milletvekili adaylarımız örgüt kontrolünde yapılan bu ön seçimde sandıktan çıkacak sonuçlara göre belirlenecek. Mersin’de 39 bin 644 üyemiz yaklaşık 120 sandıkta oy kullanıyor. Şu ana kadar son derece hareketli ortamda ve ahenkli bir biçimde devam ediyor oy kullanma işlemi. Akşam 17.00’de tamamlanacak, ondan sonra sandıklardan gelen sonuçlar burada birleştirilecek ve milletvekili adaylarımızı burada tespit etmiş olacağız” diye konuştu.
Sosyal medyada ve partililer arasında yapılan ön seçim sonuçları ve kontenjan adaylarına yönelik tartışmalara değinen Özyiğit, bugün yapılan seçimin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) penceresinden bir merkez atama olduğunun altını çizerek, “YSK, ‘Seçim Yasası’nın siyasi partilere sağladığı bir yüzde 5’lik kontenjan hakkı var. Bunun üzerinde tüzükten kaynaklı bir kontenjan kullanıyorsanız orada benim işim artık merkez atamadır’ diyor. Dolayısıyla ‘O bölgelere ben hakim kontrolünü sağlamam. Sadece yüzde 5’lik kontenjana sağlarım ya da hiç kontenjan kullanmazsanız ben oraya bunu sağlarım’ şeklinde bir yaklaşımı var. Yasa da bunu emrediyor” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’DE KONTENJANSIZ SEÇİM YAPMAMIZ BÜYÜK RİSK OLURDU”
Mersin’e kontenjan aday konulmasını savunan ve “Mersin gibi bir yerde kontenjansız bir seçim yapmamız partimiz için büyük bir risk olurdu” diyen Özyiğit, “Belli bir bölgeden bir milletvekili adayı çıkmazsa orada partinizin oylarının düşmesi kaçınılmaz. Dolayısıyla biz Türkiye’de hiçbir partinin yapmadığı ölçekte, parti içi demokrasinin önünü açarken, partinin başarılı olma noktasındaki o anlayışı da ihmal edemezdik. Bunu sağlamak için de Mersin’de biz kontenjan kullanmak durumundaydık. Genel merkezimizin tüzükten gelen yüzde 15’lik hakkı var. Mersin’e bir bölümünü kullanmıştır. 550’nin yüzde 15’i 80 milletvekili civarında tekabül etmesine rağmen, burada genel merkezimiz gerekli olan yerlerde sadece 12 milletvekili kullanmıştır. Bizim burada örgüt kontrollü yapılan bu ön seçimden çıkacak olan sonuç, hakim kontrolünde olandan farkı nedir? Bu sadece hakim olmadan örgüt kontrolünde yapılıyor. Dün akşam Sayın Genel Başkanımız da açıkladı bir televizyon kanalında, Avrupa’da siyasi partiler ‘Başkasının kontrolüne gerek yok, bizim örgütümüz zaten bu işi başarır’ diyerek, örgüte duyulan güven nedeniyle dışarıdan böyle bir talebi reddetmekteler. Biz de örgütümüzle bunu gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“sandıktan çıkacak sonuç aynen açıklandığı şekilde sıralamaya yansıyacak”
CHP tabanının, ‘merkez atama yasal olarak değiştirilebilir’ şeklinde bir kaygısı olduğunu da dile getiren Özyiğit, şunları söyledi: “Ancak biliyoruz ki, Genel Başkan Yardımcımız da dünkü toplantıda açıkladı, Genel Başkanımızın da ifadesidir, böyle bir değişiklik söz konusu değil. Buradan çıkacak olan sonuç aynen açıklandığı şekilde sıralamaya yansıyacaktır. Hatta ‘doğru bir sıralama çıkarsa kontenjan kullanılması konusunda, yani demografik yapıyı kapsayan, kucaklayan bir sonuç çıkarsa onun bile kullanılmasına gerek olmayabilir’ şeklinde bir açıklama vardır. Bu konuda yanlış bir algı var. Sanki insanlar bir yerden kaçıyor ve çıkacak sonuçları değiştirme çabası var. Sadece yasadan gelen zorunluluk nedeniyle uygulama gerçekleşmiştir. Ama sonuçları tekabül edecektir. Buna, hem Genel Başkan Yardımcımız hem Genel Başkanımız ve örgüt olarak biz teminatıyız.”