Büyükelçi Koplatadze'yi makamında kabul eden Bakan Eroğlu, Türkiye ile  Gürcistan'ın kardeş iki ülke olduğunu belirtti.

Gürcüleri çok sevdiğini dile getiren Eroğlu, mevkidaşının daveti  üzerine Tiflis'e gittiğini anımsatarak, Azerbaycan sınırındaki bir milli parka  Türkiye'den gelen karacaları yerleştirdiklerini söyledi.

Bakan Eroğlu, Gürcistan'a ormancılık, meteoroloji, milli parklar, su  işleri ve orman yangınlarıyla mücadele konularında destek verdiklerini dile  getirerek, eğitim çalışmalarında da Gürcüleri davet ettiklerini ifade etti.

Yangınların dünyanın ortak sorunu olduğunu aktaran Eroğlu,  Gürcistan'da çıkan yangınları Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla  söndürdüklerini vurguladı.

Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

"Helikopterler yaklaşık 205 saat, uçak 20 saat olmak üzere 225 saat  oradaki yangınları söndürmek üzere faaliyet gösterdik. Öyle günler oldu ki biz de  kritik günler yaşadık. Bir günde 35 yangının çıktığı günler oldu. Ona rağmen  Sayın Başbakanımızın talimatıyla Gürcistan'a yangın söndürme helikopter ve  uçakları gönderdik. Geçmiş olsun."

Antalya'da dünyanın en ileri uluslararası yangınla mücadele merkezini  kurduklarını aktaran Eroğlu, Gürcistan'ın yangınla mücadele ekibine orada eğitim  verebileceklerini belirtti.

Eroğlu, angınla mücadelede meteorolojinin çok önemli olduğuna dikkati  çekerek, Gürcistan'daki yangınlarla mücadele ekibin Meteoroloji Genel  Müdürlüğünün ilgili bölümüyle yangına riskli günleri ve alanları belirlemek için  iletişim kurmalarını istedi.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre kritik bölgelerde ve  havalarda, riskli alanlara yoğunlaşıyoruz. Böylece yangın çıktığında da hızla  müdahale ediyoruz. Geliştirdiğimiz Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projeleri  (YARDOP) ile yangına dayanaklı ormanlar kurulması için çalışma yaptık. Özellikle  köylere, yangın riski olan yerlere yangına dayanıklı türleri dikiyoruz. Dünyada  ilk uygulamayı biz Antalya'da yaptık."

Bakan Eroğlu, Gürcistan ile su alanında iş birliğini arttırmayı  istediklerini, bu kapsamda görüşmeler yaptıklarını vurgulayarak, büyükelçiden bu  konuyu takip etmesini istedi.

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze ise iki ülke  arasında samimi ilişkilerin ve stratejik ortaklığın olduğunu söyledi.

Koplatadze, Türkiye'nin Gürcistan'a yaptığı yardımlar için Gürcistan  hükümeti adına teşekkür ederek, "Son aylarda Türk hükümeti kararıyla Bakanlığınız  tarafından Gürcistan'a yapılan yardımları Gürcistan hiçbir zaman unutmayacaktır.  Gürcistan hükümeti ve halkı adına teşekkür ederim." dedi.

Gürcistan'ın çeşitli yerlerinde çıkan yangınları söndürmek için Orman  ve Su İşleri Bakanlığı tarafından helikopter gönderildiğini anımsatan Koplatadze,  "Desteğiniz olmasaydı Gürcistan ormanları şuan felaket durumda olacaktı."  ifadelerini kullandı.