KASTAMONU (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Süngü, "Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemi Avrupa'ya göre daha derli toplu. Çünkü bizde prim toplama kısmı, emeklilik ve genel sağlık sigortası hepsi bir arada" dedi. 

Süngü, Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında Kastamonu'daki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin G20 arasında olan ve 2023 vizyonuyla ilk 10 ekonomi arasına girmeye çalışan bir ülke olduğunu söyledi.

Sosyal güvenlik olarak Türkiye'nin Avrupa'nın birçok ülkesinin çok ilerisinde olduğunu ifade eden Süngü, Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde ise sosyal güvenlik bilincinin kültürel olarak Türkiye'ye göre daha oturmuş olduğunu belirtti.

Oralarda işçinin sigortasız çalışma eğiliminin düşük olduğunu dile getiren Süngü, şöyle konuştu:

"İşverenin de 'sigortaya gerek olmasın, ben sana 5 lira, 10 lira, 100-200 lira fazla vereyim' eğilimi yok. Bizim yüzde 10'umuz kadar kayıt dışı alanında, sosyal güvenlik bilinci alanında çalışmıyorlar, çünkü geçmişte kültürel olarak bu zaten var onlarda. Onlarda kayıt dışılık daha çok yabancı kökenli kişilerde, yabancılara karşı etkin mücadele var. Bir de tarım sektörü ve ev işi onarımlarda kayıt dışı yaygın. Sistem olarak şunu söyleyeyim, Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemi Avrupa'ya göre daha derli toplu. Çünkü bizde prim toplama kısmı, emeklilik ve genel sağlık sigortası hepsi bir arada tek çatı altında. Onlarda, mesela Almanya'da yüzden fazla kasa var. Türkiye'de tek başlı güçlü bir organizasyon yapısı var."

- Sosyal güvenlik reformu 

Süngü, Türkiye'nin 2008 yılında bir sosyal güvenlik reformu yaptığını anımsattı. Reform yapılırken dünyanın birçok ülkesinin sistemini araştırdıklarını anlatan Süngü, Avrupa'daki bazı ülkelerde sosyal güvenlik primiyle vergileri aynı idarenin topladığını bildirdi. 

Avrupa Birliği mevzuatında sosyal güvenliğin ortak alan olmadığını aktaran Süngü, "Her ülke sosyal güvenlik sistemini istediği gibi kurgulayabiliyor. Ama Türkiye'de sistem çok iyi kurgulandığı için hem emeklilik, hem prim kısmı, hem genel sağlık sigortası hepsi bir arada. Kurumsal olarak hiçbir sorunumuz yoktur, elektronik sistemlerimiz önemli oranda yapılandı" dedi.

Artık bunu kamuoyuna anlatıp sistemden faydalanmanın şartlarının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Süngü, Ankara'ya gelen dış heyetlerin Türkiye'deki sistemi kendi ülkelerinde kurmak istediklerini anlattıklarını kaydetti.

Süngü, toplantının sonunda köyden kız almak isteyen damat adaylarının gelin adaylarına ilk olarak sigorta yaptırma zorunluluğu getiren Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyü muhtarı Yılmaz Akarsu'ya plaket takdim etti. 

Toplantıya, SGK Kastamonu İl Müdürü Oktay Öztanç, kurum çalışanları ve muhtarlar katıldı.