Nazilli Belediyesi 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde Tarihçi, Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel, "Bu Millet Yenilmez" diyerek Çanakkale Savaşını anlattı.
Çanakkale Savaşını anlatan Talha Uğurluel Çanakkale Savaşının bu güne kadar bilinmeyenlerini, bu güne kadar gün yüzüne çıkarılmamış fotoğraf ve video kayıtları ile anlattı. 100 yıl önceki Çanakkale ile bu günün Çanakkale’sini yine fotoğraflar ile karşılaştırarak bilgiler veren Tarihçi, Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel başta İngilizler olmak üzere itilaf devletlerinin savaş kurallarını hiçe saydıklarını ifade ederek, "Yaralı askerlerin tedavi edildiği sargı bezi hastanesini 6 kilometre mevzili toplarla bombalayarak 18 bin askerimizi şehit ettiler. Bu da yetmez gibi hastane gemisine ateş açtılar. Hastane gemisi vurulur mu?’’ diye konuştu.
Ecdadın savaşta bile insanlık dersi verdiğini anlatan Uğurluel, "Türkler, esir düşen askerlere kötü muamele yapmıyordu. Yediği ekmeği düşman askeri ile paylaşıyordu. Onlar ise esir düşen Türk askerlerini bir barakaya koyup diri diri yakıyorlardı. Biz savaşta bile dünyaya insanlık dersi veriyorduk. Çanakkale’de toptan bir milletin şaha katıldığını gördük. Mesela Çanakkale’de, Kafkasya’da, Galiçya’da 60 derece sıcaklıkta Fahrettin paşanın Medine müdafaasında mücadele vermiş olduğunu gördük. Birinci dünya savaşında cephelerin bitmediği günlerde bugün dünyanın gündeminden düşmeyen Bağdat’ta da bizim askerimiz varken orada huzur vardı. Bu yaşanan savaşlarda, annelerimiz de büyük fedakârlık gösterdi. Önce eşlerini gönderdiler cepheye. Ardından birer birer evlatlarını, iş başa düştüğünde cepheye mermi taşıdılar. Biraraya geldiler erzak ve mühimmat hazırladılar" dedi.
6. Kültür Sanat ve Edebiyat festivalinde Çanakkale Savaşı’nın Türk milleti için bir dönüm noktası olduğunu tekrar tekrar üstüne vurgu yaparak anlatan ve yaklaşık 1.5 saatlik bir program yapan Tarihçi Yazar Talha Uğurluel’e festivale katılarak bilgilerini paylaşmasından dolayı Festival Organizatörü Vedat Tuğrul Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık adına Nazilli Belediyesi tarafından hazırlanan bir buket çiçek ile uzun yaşam paketini takdim etti.