Endonezya’da kıyıya vuran yaklaşık 600 mülteci kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucunda kurtarıldı.
Malezya’ya gitmek üzere ülkelerinden ayrılan ve dün Endonezya kıyılarına vuran aralarında Bangladeşli ve Rohingya Müslümanlarının da bulunduğu yaklaşık 600 mülteci Endonezya sularında kurtarıldı. Aralarında kadın ce çocuklarında bulunduğu en az 2 aşırı dolu tekne, ülkenin Açe sahilinde yerel balıkçılar tarafından kurtarıldı. Endonezyalı yetkililer ve yardım kuruluşları olayın ardından yaptıkları değerlendirmede, kurtarılan mültecilerin yaklaşık 1 haftadır denizde yaşam mücadelesi vermiş olabileceklerini bildirdi.
Uluslararası Göç Örgütü yöneticilerinden Steve Hamilton, mültecilerin Malezya’ya sığınmak üzere yola çıktıklarını ve mülteci taşıyan 4 teknenin kıyıya getirildiğini bildirerek, “İnsanlar Malezya’da olduklarını sandılar. Ancak Endonezya’daydılar. Kaçakçılar tarafından geride bırakıldılar” dedi.
Bölgede görevli kurtarma ekibi başkanı Budiawan olayın ardından yaptığı açıklamada, dün sabah saatlerinde balıkçılardan, insanları taşıyan bir teknenin kıyıya vurduğuna dair bir ihbar aldıklarını belirterek, “Ekibimizi olay yerine sevk ettik ve Myanmar’ın Rohingya bölgesinden ve Bangladeşli 469 mülteci kurtarıldı, hepsi güvende” dedi. Bölgede görevli bir polis memuru ise 50 mültecinin çevrede bulunana hastanelerde tedavi altına alındığını kaydederek, mültecilerin açlık sorunu yaşadıklarını ve oldukça güçsüz düştüklerini bildirdi.