Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ TÜRKÇE) 2014-2015 mezuniyet töreni OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Törene Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Eren, Prof. Dr. Sevilhan Mennan, OMÜ TÜRKÇE Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz, OMÜ TÜRKÇE Merkezi Kurucu Müdürü Doç. Dr. Bekir Şişman, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, OMÜ TÜRKÇE Merkezi’nin yönetim kurulu üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKÇENİN BİR DÜNYA DİLİ OLDUĞUNU İSPAT ETTİLER”
Mezuniyetin açılış konuşmasını OMÜ Türkçe Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz yaptı. Poyraz konuşmasında kırka yakın farklı ülkeden OMÜ TÜRKÇE Merkezi’ne Türk dilini öğrenmek için gelen 100 uluslararası öğrenciyi mezun etmekten duydukları mutluluğu paylaştı. Poyraz, “Bugün burada dünya büyüklüğünde bir onur yaşıyoruz. Bugün gururluyuz çünkü Kosova’dan Doğu Türkistan’a Kazakistan’dan Güney Afrika’ya kadar kırka yakın ülkeden uluslararası öğrencilerimizi mezun etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık 100 öğrencimizin oluşturduğu muhteşem birlikteliğe bugün şahit olacağız. Bu öğrencilerimiz Türkçede buluştular, Türkçede kaynaştılar, Türkçede anlaştılar ve Türkçenin bir Dünya dili olduğunu ispat ettiler. OMÜ Türkçe ailesi adına çok mutluyuz. Daha kuruluşunun ikinci yılında merkezimiz geçen yıl 120 bu yıl ise 100 öğrenciyi mezun etti. Dünyanın bütün renklerine eşit davrandık ve dünyanın bütün renklerini özenle sarmaladık ve emanet olarak gördüğümüz öğrencilerimizi bugün mezun ediyor olmanın gururunu sizinle paylaştık” dedi.
“SİZLER BİZİM DÜNYA YÜZÜMÜZSÜNÜZ”
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise konuşmasına OMÜ TÜRKÇE Merkezi’nin kuruluşunun hem fikir hem de isim babası olmaktan duyduğu onuru paylaşarak başladı. Akan, “Genelde bu tür merkezler TÖMER adı altında kurulur. Ben bunun doğru olmadığını düşündüm, OMÜ TÜRKÇE ismini teklif ettim ve kabul gördü. Bence de güzel bir isim oldu. OMÜ TÜRKÇE öğrencileri sizler bizim dünyaya açılan en önemli pencerelerimizden birisisiniz. Sizler bizim dünya yüzümüzsünüz. Üstelik bizim dilimizi de öğrendiniz. Artık bu noktadan sonra size düşen dilediğiniz, kazanabildiğiniz fakültelerde okuyup sonra ülkelerinize dönüp ve mümkünse girişimci davranıp Türkiye ile kendi ülkeniz arasında gerek sosyal gerek kültürel gerekse ekonomik bağlantılar kurabilmektir. Türkiye ile kendi ülkeniz arasında köprü kurmanız hem kendi ülkenize hem Türkiye’ye hem de dünyaya önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.
BİZ BURADA BÜYÜK BİR AİLE OLUŞTURDUK
OMÜ TÜRKÇE Merkezi öğrencileri adına Arnavutluk’tan merkeze eğitim görmek için gelen Denisa Sefarai de bir konuşma yaptı. Sefarai, “Biz Buraya ilkokul öğrencisi gibi geldik. Ama şimdi büyüdük üniversite öğrencisi olduk. İlk geldiğimiz zaman birbirimizi tanımadığımız halde kardeş gibi olduk. Öğretmenlerimiz hep yanımızdaydı her sıkıntımızda bizim yanımızda oldu. Ebeveynlerimiz gibi oldular. Burada büyük bir aile oluşturduk. Çünkü nereden gelirsen gel hangi millet hangi renkten olursan ol hangi dili konuşursan konuş önemli olan temiz bir kalbin varsa her yerde herkes tarafından sevilirsin. Biz yabancı öğrenciler birbirimizle beraber yaşarken öğrendik ki saygı, sevgi, barış, şükran, adalet, hoşgörü ve cömertliği öğrenmek mutlu olmanın kardeş olmanın kapılarını açar” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından öğrenciler Türkçe olarak hazırlamış oldukları şiirleri, skeçleri ve müzikleriyle hem kendileri eğlendiler hem de katılımcılara unutulmaz anlar yaşattılar. OMÜ TÜRKÇE Merkezi’nde geçirdikleri 1 yılın renkli ve eğlenceli karelerini kendi hazırladıkları görsel sunumla paylaşan öğrenciler son derece renkli sahnelerin yaşandığı gösterilerin ardından sertifikalarını aldılar.
2014-2015 Eğitim döneminin ilk üçe giren öğrencilerine ödüllerini ve sertifikalarını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, her sınıfın ilk üçe giren öğrencilerine ise sertifikalarını Rektör Yardımcıları Prof. r. Şenol Eren ve Prof. Dr. Sevilhan Mennan verdi.