Fethullahçı Terör Örgütü’ne bağlı darbecilerin 15 Temmuz’da püskürtülen darbe girişiminin ardından asker ve polis başta olmak üzere kamu kurumlarındaki örgüt mensuplarına yönelik hızlı ve yoğun bir tasfiye süreci başlatıldı. ‘Paralel Devlet Yapılanması’ mensuplarının darbe girişiminin arka planı, bu yapıya üye olanların tespiti, nasılhaberleştikleri, faaliyetlerini nasıl yürüttükleri de netleşiyor.

GİZLENEN FETÖ’CÜLERİN İSİMLERİ DE AÇIĞA ÇIKTI
Güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre; iki hafta önce Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) çok kritik bazı bilgilere ulaştı. Genelkurmay ve Emniyet Teşkilatı’ndakiler başta olmak üzere kamu kurumlarındaki PDY mensuplarının kendi aralarında özel olarak mesajlaştıkları bir konuşma/sohbet programı ele geçirildi. Bu program üzerinden 40 bin kişilik isim listesine ulaşıldı. Bu liste Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay ve diğer ilgili birimlerle paylaşıldı. Kırılan bu program, örgüte ilişkin birçok veri sağladığı gibi kurumlarda kendisini gizlemiş kripto PDY mensuplarına ilişkin bilgi sağladı. Tasfiyelerin ağırlıklı olarak bu listeden başlatıldığı öğrenildi.

ÖCALAN’I ÖLDÜRÜP KAOS YARATACAKLARDI
15 Temmuz gecesi yaşanan kalkışma girişiminde darbecilerin hedeflerinden birinin de İmralı Cezaevi’ndeki terör elebaşı Abdullah Öcalan olduğu öğrenildi. Darbeciler Öcalan’ı ele geçirip kaçırmayı/infaz etmeyi planlıyordu. Darbe girişimi bertaraf edilince bu plan hayata geçmedi. Darbecilerin Öcalan’ın ölümü üzerinden Kürt halkını sokağa dökmeyi, kaos çıkarmayı planladıkları öğrenildi. Terör örgütü PKK’nın kara propagandasının tersine Öcalan’ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

DARBECİLERİN HEDEFİ
Darbecilerin Meclis ve siyasi partileri feshetmeyi hedefledikleri; belediyeleri, valilik ve kaymakamlıkları il sıkıyönetim komutanlıklarına bağlamayı öngördükleri öğrenildi. AK Parti milletvekilleriyle birlikte HDP’li vekilleri de tutuklamayı planlayan darbeciler, sıkıyönetim mahkemelerinde Cumhurbaşkanı dahil iktidar mensuplarını, medyadan, bürokrasiden ve iktisat dünyasından isimleri yargılamayı da hedeflemişti. Bazı mekanize-motorize-zırhlı birlik komutanlarının darbeye iştirak etmemeleri, komando tugaylarının desteğini alamamaları, dengeleri değiştirdi. Darbecilerin kullandıkları örgütlenme, yöntemler ve sivil halk dahil aşırı şiddete başvurmaları, kitlevi insan ölümleri üzerinden iç savaş başlatmaktan çekinmediklerini sergiledi.

2.5 MİLYON İNSAN MEYDANLARA ÇIKTI
Habersiz şekilde olayın içinde kalan Mehmetçik’in ise ateş açmaktan ve halka sert davranmaktan imtina ettiği görüldü. Darbecilerin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı uygulanan tanker uçak destekli bombalama tekniklerini kullandıkları, iki yıl önceki askeri tatbikatlardaki senaryoları uyguladıkları tespit edildi. Darbeciler en büyük zararı birçok açıdan TSK’ya verdi. Darbenin savuşturulmasında en büyük pay ise halkın oldu. 2.5 milyon kişi sokaklara döküldü.

DARBE GİRİŞİMİ İHBARI
Aslında bu darbe girişiminin istihbaratı alınmıştı ancak buna teşebbüs/cüret edebilecekleri düşünülmüyordu. Gelen bilgilerde PDY mensupları öncülüğünde yazın bir kalkışma yapılacağı değerlendiriliyordu. Kaynaklar bu gibi istihbaratların; zaman, saat, yer ve kimlerin kalkışmada bulunacağına ilişkin net verilerin ortaya konulmasıyla bir anlam taşıyabileceğini söylüyor. Aksi bir işe yaramıyor ve duyum olarak kalıyor.

FÜZE BATARYALARINA ENGEL
15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece işin seyrini değiştiren bir başka önemli gelişme yaşandı. Polatlı’dan darbe yanlısı bir binbaşı komutasında 60 askerle yola çıkan 3 füze bataryası Ankara’nın girişinde durduruldu. Halkın da desteğiyle şehre girişleri önlendi. Polis, subay ve askerleri gözaltına aldı, füze bataryalarını taşıyan kamyonların lastikleri patlatıldı.

Haberturk