İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işe girenlere aylık olarak net asgari ücrete kadar ödeme yapılacak, program sonunda bu katılımcıları istihdam eden işverenler 48 aya kadar sigorta prim teşvikinden faydalanacak.
Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Rahmi Terzi, 2 Nisan’da açıklanan ‘Yeni İstihdam ve Teşvik Paketi’ kapsamında, işbaşı eğitim programı katılımcılarına programa devam ettikleri her fiili gün için ödenen 25 TL katılımcı zaruri gideri 36,50 TL’ye yükseltildiğini açıkladı. Bundan böyle işbaşı eğitim programı katılımcıları bir ay boyunca programa 26 gün devam ederlerse net asgari ücrete eşit olarak 949 TL alacaklarını dile getiren Terzi, “Yılbaşından bugüne kadar İşbaşı Eğitim Programı için 693 kişinin işbaşı eğitiminden faydalanması sağlanmıştır. Yaklaşık 250 işveren bu programdan faydalanmıştır. En az 2 çalışanı bulunan kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler gibi işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedir. En az 2 sigortalı çalışana sahip olan işverenlerle düzenlenebilen program kapsamında işverenlerin 2 ile 10 arasında çalışanı varsa 1, 11 ve üzerinde çalışanı varsa çalışan sayısının 1/10’u kadar katılımcı alabilme hakkı bulunuyor.
Yeni İstihdam ve Teşvik Paketi kapsamında yapılan bir diğer düzenleme ile 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmak kaydıyla Kurumumuz tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların; programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamladıkları meslek alanında işe alınması ve işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması şartıyla; İşe alındıkları işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarının katılımcıları için bu fıkradaki süreler 6 ay artırımlı uygulanacaktır” dedi.
‘İŞVERENLERİN MADDİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ BULUNMUYOR’
İşverenleri bu programdan faydalanarak istihdamın artmasına katkıda bulunmaları için İŞKUR’a beklediklerini dile getiren Rahmi Terzi: “İşsizleri de işbaşı eğitim programlarımıza katılmaya davet ediyoruz. Özellikle yükseköğretim öğrencilerinin bu programlara katılımlarını arttırmayı hedefliyoruz. Öğrenciler zorunlu veya gönüllü stajlarını İşbaşı Eğitim Programları ile yapabilecek, bu sayede staj yaparken gelir elde etme imkanına sahip olarak sağlık hizmetlerinden de yararlanabileceklerdir. İşverenlerin program kapsamında herhangi bir maddi yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak işverenler kendileri isterse program katılımcılarına İŞKUR’un günlük verdiği cep harçlığına ilave olacak şekilde ödeme yapabilme imkanına da sahip olabiliyor” şeklinde konuştu.