Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, cevizin içerisinde stresi azaltacak nitelikte önemli miktarda omega 3 yağ asitleri olduğuna dikkat çekerek, "Bebek yaştan ihtiyarlığa kadar, aile içi şiddet ve strese karşı düzenli olarak ceviz tüketilmesinde fayda var" dedi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz içerdiği vitamin, mineral ve omega 3 yağ asitleri açısından cevizin sağlık açısından bir çok faydası olduğunu belirtti. Cevizin kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediğini, yüksek kolesterolü düşürdüğünü, kadınların hamilelik döneminde mide bulantısına iyi gelerek damar tıkanıklığı ve şeker hastalığı tedavisinde de kullanıldığını dile getiren Prof.Dr. Turan Karadeniz, "Ceviz vitamin, mineral, protein ve yağlar bakımından çok elverişli bir meyve türü. Cevizi kırdığımızda şekilsel yapısı tıpkı beyine benzemektedir. Bunun içerisinde önemli miktarda yağ asitleri var, omega 3 yağ asitleri tamamen beyinin içerisinde olacak bir yağ asidi" diye konuştu.
Ceviz tüketildiğinde insanlarda stresin azaldığını, bunun bilimsel araştırmalarla ortaya koyulduğuna da dikkat çeken Prof.Dr. Karadeniz Türkiye'de 200 bin ton civarında ceviz üretildiğini, 50 bin ton ceviz ithal edildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Kalp damar hastalıklarında  ceviz çok faydalıdır. Ceviz üretilmesi malesef yeterli değil, bizim tahminimize göre ülkemizde 500 bin ton daha ceviz yetişse talebin karşılanmayacağını düşünmekteyiz. Bugün üretimimiz 200 bin ton civarında. Resmi kayıtlara göre 50 bin ton ceviz ithal ediyoruz, ihtiyacımız oldukça fazla. İhtiyacımız her geçen gün dahada artmaktadır. Cevize ilgi alaka artmaktadır. Küçük yaşta, daha bebek yaştan ihtiyarlığa kadar her gün cevizin yer alması gerekiyor. Çünkü günlük ihtiyaçlar protein, vitamin ve mineral adına cevize ihtiyaç duyuyor bünyemiz. Dolayısıyla düzenli tüketmemizde fayda var."

FOTOĞRAFLI