Bodrum’da geçtiğimiz Ekim ayında anne karnındaki bir sıvının normalden fazla olması nedeniyle 6 aylıkken Dünyaya gelen Beren ve Sedef bebek sağlık problemlerini yenmeye çalışıyor.
Ameliyat sırası bekleyen Sedef bebekte maalesef bir gözünü kaybederken diğer gözün kurtulması için acilen ameliyata alınması gerekiyor. Bodrum’da yeterli erken doğum ünitesi olmadığından doğum için İzmir’e sevk edilen bir çocuk annesi Sibel Bayram, ikizlerini kucağına alacağı günü bekliyor. İkizlerden Sedef bebeğin bir gözünü kaybetmesine üzülen Sibel Bayram, Sedef bebeğin diğer gözünün kurtulması için acilen ameliyat olması gerektiğini söyledi ancak hala ameliyat için gün verilmedi.
Beren ve Sedef bebeği bir an önce kucağına almak isteyen anne Sibel Bayram yaşanan gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “İkiz gebeliklerde %1-2 ihtimalle görülen suyun fazla olması (polihidramnios içinde amnion sıvısının normalden fazla olması) sebebiyle erken doğum gerçekleşti. 6 aylık doğum yaptım, 14.10.2014 tarihinde İzmir’de. Bebekler erken doğumun verdiği bir çok sıkıntıyı yaşamaya başladılar. Beren doğduktan 10 gün sonra beyin kanaması geçirdi evre 4. Bu nedenle beyin ameliyatı, yani beyne stant takılması gerekiyordu, bunun için de bebeğin 1.800 gr olmasını beklememiz gerekti. Sedef kalpte açıklık olması sebebiyle kalp ameliyatı oldu. Sıkıntılar bununla da bitmedi, bebekler erken doğum nedeniyle görülen göz hastalığı (rop) hastalığı nedeniyle lazer olması gerekiyordu. Beren bir kez, Sedef üç kez lazer oldu. Beren için doktorlar bırakın beyin ameliyatını lazer bile olamaz dedi ama çok şükür bunları atlattı. Şimdi Sedef malesef uzun süredir solunum cihazına da bağlı olması nedeniyle gözleri ciddi anlamda etkilendi ve vitreoretinal cerrahi (vrc) müdahaleye gerek görüldü, yoksa gözleri görmeyecekti. Bu ameliyatlarda bir gün bile hayati önem taşıyorken öğrendik ki bu ameliyatı Turkiye’de yapan üç doktor varmış. Bu doktorların bir tanesi Eskişehir ve diğer ikisi de Ankara’da. Biz hemen gideceğimizi düşünürken sıra bekleyeceğimizi söylediler. Hastanelerin bizi kabul etmesi gerekiyormuş. Ona da tamam dedik bir iki gün sonra gideriz dedik ama haftalar geçti. bu esnada Sedef malesef bir gözünü kaybetti. Şimdi diğer gözü de ayni durumla karşı karşıya kötüye gitmeye başladı”
Anne Sibel Bayram sadece kendisinin bu sıkıntıyı çekmediği, bir çok erken doğum yapan annenin ve ailelerinin manevi ve maddi şekilde büyük acılar çektiklerini dile getiren Bayram şunları söyledi:
“Hastaneleri bizzat aradım yalvardım. Malesef yer yok yanıtını aldım. Sağlık Bakanlığı iletişim merkezi olan 184’ü aradım durumu anlattım, aynı yanıt üzgünüz dediler. Yani Sedef ve Sedef gibi bebeklerimiz kaderlerine terkediliyor. Bunun için yapılabilecek ne varsa yapılsın istiyorum. Kapı kapı dolaşıp durumumu anlatıyorum. Twitter’dan sağlık Bakanına, Cumhurbaşkanı’na durumu anlatan mesajlar attım. bulunduğumuz il ve ilçede o kadar hastane varken malesef yeni doğan yoğun bakımlar yok. Olsa da müdahale için cerrahlar mevcut değil. Bebeklerimizi her hafta görmek için İzmir’e gidiyoruz. Dışardan bir sürü aile geliyor. Maddi açıdan da bitmiş durumdayız, bütün aileler öyle. İkizlerden bir tanesi başka hastanede diğeri başka”
Her iki hastanede ikizleriyle ilgilenen doktor, hemşire ve hastane görevlilerine de gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Sibel Bayram, Sedef bebeğin ameliyat için çağırılacağı anı dört gözle bekliyor.