Muğla’nın Fethiye ilçesinden bindikleri 17 metrelik seyling yatla yurt dışına kaçmaya çalışan 4’ü bebek 72 kaçak göçmen kızıl adanın 8 mil Güney batısında devriye gezen TCSG 65 Botu tarafından yakalandı.
Fethiye’den 17 metrelik seyling yatla Yunanistan’ın Rodos adasına kaçmaya çalışan 4’ü bebek, 19’u çocuk, 29’u erkek, 24’ü kadın çoğunluğu Suriyeli toplam 72 kaçak göçmen yakalandı. Aralarında az sayıda Suudi Arabistan ve İranlının da bulunduğu kaçak göçmenler sabah saat 05.30 sıralarında Fethiye körfezi Kızılada’nın 8 mil güney batısında Yunanistan’ın Rodos adasına doğru giderken devriye gezen TCSG 65 botu tarafından durduruldu. Denizin çok kötü olduğu bir anda durdurulan Amerikan bayraklı seyling yatta kontrol yapan sahil güvenlik görevlileri oldukça küçük yatta tam 72 kişiyi yakaladı. Tekneden bota alınan kaçak göçmenlerin üzerlerinde can yeleklerinin bulunması dikkat çekti. Çocuk ve kadınların yanı sıra çoğu genç olan kaçaklar tekne ile birlikte Fethiye Sahil Güvenlik komutanlığına getirildiler. Kaçak göçmenler sahil güvenlik komutanlığında bir bir üst aramasından geçirilip pasaport kontrolleri yapıldı. Yakalanan Kaçak göçmenler arasındaki çocukların durumu üzüntüyle izlendi.
Yoldan geçen turistler ve vatandaşlar can yeleklerinin üzerine yatıp uyuyan kadın ve çocukları üzüntüyle izlediler. Sahil güvenlik ilgilileri kaçaklara büsküvi ve meyve suyu ikramlarında bulunurken bazı annelerin kucağındaki bebeklerin hiç birşeyden habersiz hali dikkat çekti. Sahil güvenlik ekiplerinin devriye sırasındaki dikkati sayesinde Amerikan bayraklı teknedeki kaçak gömenlerin yakalanması ile belki de bu bebekler ‘Aylan bebek’ gibi olmadan hayatta kaldılar. Denizin oldukça kötü olduğu bir halde yola çıkmış vaziyetteki teknenin yakalanmasıyla bir facianın önlenmiş olduğu da bildirildi.
3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Çoğunluğu Suriyeli , Suudi Arabistan ve İranlı 72 kaçak göçmenin yasadışı yollarla yurt dışına kaçırmaya çalışan 3 kişi kaçak göçmenlerin arasında bulundu. Sahil güvenlik ve Emniyet müdürlüğü Kaçakçılık Ve Organize Suçlarla Mücadele Amirliğinin birlikte yürüttüğü soruşturmada kaptan ve diğer organizatörlerin kimliği de araştırıldı. Yakalanan kaçakların tüm telefonlarındaki aradıkları telefon numaraları gözden geçirildi. Kaçak göçmenler bu konuda ser verip sır vermezken göçmenlerden birisi bu umuda yolculuğa çıkarken ulaştığı kişinin telefonunu verdi. Sahil Güvenlik Yetkilileri ve polis bu telefon numarasını aradı. Sahil Güvenlik yetkililerinin aradığı telefon toplanan ve masa üzerinde bulunan telefon çalınca telefonunun sahibi yabancı uyruklu kişiye kelepçe takılıp gözaltına alındı. Polis ve Sahil güvenlik yetkilileri yakalanan kaçakların içersindeki diğer şüpheli kişileri yaklaşık 1 saatlik araştırma sonrası tespit etti. 2 kişiye daha kelepçe vurulup gözaltına alındı. Yetkililer olaya karışan yabancı uyruklu 3 kişinin gözaltına alındığını bildirdiler. Kaçak göçmenler Jandarma ve sahil güvenlik araçlarıyla doktor kontrolleri için Fethiye devlet hastanesine götürüldü. Kaçak göçmenlerin soruşturmanın tamamlanmasının ardından Fethiye Emniyet Müdürlüğüne teslim edilip göçmen bürosuna teslim edileceği belirtildi.