Konya Ticaret Odası’nın (KTO) düzenlediği istişare toplantıları kapsamında, takım tezgahları ve hizmete yönelik makine imalatı ile uğraşan üyelerin yer aldığı 35. Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi.
KTO tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor. Takım Tezgahları ve Hizmete Yönelik Makine İmalatı ile iştigal eden üyelerin yer aldığı 35. Meslek Komitesi’nin toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
“MAKİNE SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ BİR POTANSİYELE SAHİBİZ”
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Makine sektörü Konyamız için son derece önemli bir sektör konumundadır. Şehrimizin ihracatında ilk sırada yer alan sektörde Türkiye’nin ihracatında 7. sıradayız. İthalatımızın ihracattan fazla olduğu makine sektörü Türkiye genelinde yüksek oranda dış ticaret açığı verdiğimiz bir sektör. Bu bize sektörde büyük bir pazarın olduğunu da göstermektedir. Bu pazarı Konya olarak iyi değerlendirmeliyiz. Güçlü olduğumuz makine sektöründe daha güçleneceğimiz bir potansiyele sahibiz” dedi.
35. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Meclis Üyesi Fahri Eken de, “Konya Ticaret Odası yönetimine, meslektaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyebileceğimiz istişare toplantısını düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse Komite olarak Yönetim Kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz” diye konuştu.
“TOKİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ”
Toplantıda söz alan üyeler, arsa ve iş yeri fiyatlarının değerinden fazla yükseldiğini iş yeri satın almanın veya kiralamanın maddi olarak zorlaştığını ifade ederek TOKİ tarafından iş yeri yapılması konusunda taleplerini dile getirdiler. Sorunun diğer sektörler tarafından da sıklıkla gündeme getirildiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Firmalarımız iş yerini alırken yüksek oranda kredi kullanmaktadır. Bu da büyük bir nakit kaynağın gereksiz yere çıkışı demektir. TOKi tarafından farklı şehirlerde yürütülen uygulama ile konut satışı mantığıyla işyeri satışı yapılmaktadır. TOKi’nin böyle bir uygulamayı Konya’da da yapması için görüşme yaptık. Bunda yol alabilmemiz için Büyükşehir tarafından sanayi tesisi imarına açılacak arsa temin edilmesi gerekmektedir. Arsa konusunda gelişme kaydedersek TOKİ ile işbirliği yapabiliriz. TOKİ’den uzun vadeyle iş yeri sahibi olma imkanı yakalayacağız. Böylelikle özellikle orta boy işletmelerimiz için iş yeri sahibi olmalarında yüksek miktarda kaynak transfer edilmesinin önüne geçilecektir. Tüccar ve sanayicimiz için bir rahatlama söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.