20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın bindiği minibüsün şoförü tarafından öldürülmesi tüm Türkiye’de nefretle kınanırken, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu yeni bir karar aldı. Artık şoförler ‘öfke kontrolü ve stres testi’nden geçmeden, direksiyon başında çalışamayacak. Bunun yanında, toplu taşıma aracı kullanacak olanların da sabıka kayıtları incelenecek.
Türkiye’yi yasa boğan ‘Özgecan’ cinayetinin kendilerini çok üzdüğünü belirterek, Özgecan’ın ailesine ve yakınlarına taziye dileklerini sunan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Ahilik geleneğinde en önemli unsurlardan birisi de ‘emanet’ bilincidir. Şoför, aracına binen her yolcuyu kendisine emanet olarak görmelidir. İyi huylu ve güzel ahlaklı olmak ise ahiliğin ilk şartıdır. Emanete hıyanet de asla affedilemez” dedi. Özmeriç, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetimi olarak, Şubat ayı başında uygulamaya koydukları proje ile öfke ve stres testini geçemeyenlerin direksiyon başında çalışamayacağını söyledi.
“ŞOFÖRLERİN ÖNCE ÖFKE KAT SAYISI ÖLÇÜLECEK”
Gelişen teknoloji ile üretilen araçlar sayesinde herkesin araç kullanabildiğini, ancak herkesin şoför olamayacağını belirten Semih Özmeriç, “Araçlar, teknolojik özellikleri dolayısıyla herkesin kullanabileceği hale geldi. Ancak mesele sadece aracı kullanmak değil. Onlarca kişinin canını emanet ettiği şoförlerin mutlaka eğitilmesi ve belli testlerden sonra direksiyon başına geçmesi gerekiyor. Aydın Şoförler Odası olarak bu yönde Güney Ege Kalkınma Ajansı’na proje sunmuştuk. Projemiz kabul gördü. Aydın Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren şoför esnafı belli testlerden geçecek. Şoför esnafının ve araç kullanan sahsın öfke katsayısı ölçülerek, gerektiğinde psikolojik destek alması gerekiyorsa bunu da sağlayacak şekilde hazırladığımız proje kapsamında çalışmalar başladı. Oda olarak 3 uzman psikolog ile işin uygulamasına geçtik. Öfke kat sayısı yüksek olup, psikolojik destek alması gerekenlere de ücretsiz olarak psikolojik destek verilecek” dedi.
“SABIKA KAYITLARI KONTROL EDİLECEK”
Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde şoförlük mesleğini icra edenlerin ve edeceklerin, sabıka kayıtları kontrol edildikten sonra direksiyon başına geçeceğini belirten Özmeriç, “Meslek ahlakına ve etik kurallarına uygun hareket etmeyenlerin sistem dışına atılması gibi bir çalışma içindeyiz. Bunlar yönetmeliğe konuldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğinde bu hususlar var” dedi.
“PROJEYE GEKA TARAFINDAN 74 BİN TL DESTEK VERİLDİ”
Aydın Şoförler, Otomobilciler, Otobüsçüler ve Minibüsçüler Esnaf Odası’nın hazırladığı ’Aydın’da Şoförler Halkla Kaynaşıyor, Verimlilik Artırma ve Toplumsal Kalkınma Projesi’, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye uygun görüldü. 74 bin TL bütçeyle 3 ay boyunca devam edecek proje çalışmalarında, şoförün ‘öfke ve stres kat sayısı’ belirlenecek. Aydın genelinde toplu taşıma, servis ve taksi kullanan vatandaşlar ve şoför esnafıyla gerçekleştirilecek anketle, tarafların karşılaştıkları sorunlar ve beklentileri ortaya konularak şoför-halk kaynaşması sağlanacak.