Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, son yıllarda halkın kanser taramalarına katılımda başvuruların artmasıyla erken teşhis ve tedavi edilen kanser hastalığına karşı önemli bir başarı kazanıldığını söyledi.
4 Şubat Dünya Kanser günü dolayısı ile açıklamalarda bulunan Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, kanserin, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi, manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyledi. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına neden olduğuna dikkat çeken Zülfüoğulları, bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlandığını kaydetti.
Zülfüoğulları, bireyler ve toplumların, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sigara da eklendiğinde bu rakam yüzde 50’ye ulaşmaktadır. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma cilt kanserinin önlenmesinde, mesleksel ve çevresel maruziyetler, örneğin asbestoz da kanser yükünün artmasında önemli rol oynamaktadır. Meme, barsak ve rahimağzı kanserleri için Kanser Daire Başkanlığınca tüm Türkiye’de yürütülmekte olan kanser taramaları KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Son yıllarda Tokat ilinde halkımızın Kanser taramalarına katılımda başvuruların artmasıyla erken teşhis ve tedavi edilen kanser hastalığına karşı önemli bir başarı kazanılmıştır. 4 Şubat Dünya Kanser gününde tüm halkımızı kanser taramalarına katılmaya çağırıyoruz. Daha sağlıklı bir Türkiye için gelin birlikte hareket edelim” dedi.
Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kanserle savaşta en önemli adım olan kanser kayıtçılığı ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Zülfüoğulları, bu çalışmalar sonucunda Tokat’ın kanser haritasının çıkarılmış olacağını sözlerine ekledi.