Her ilde birbirinden oldukça farklı uygulanan ekmek fiyatlarının il düzeyinde değil, Türkiye genelinde merkezi bir kurul tarafından belirlenmesiyle ilgili çalışma başlatıldı. Ankara'da, bakanlık, un ve ekmek üretimiyle ilgili birlik ve kurulların katılımıyla oluşturulacak bir üst kurul, iller için fiyat belirleyecek. Kurul maliyet hesabı çıkartarak, ekmek fiyatlarını düzenleyecek.

ETE KONTROLLÜ İTHALAT

Et ithalatı konusunda da bir dizi adım atılacak. Bakanlığın, fiyatları kontrol etmek için geçtiğimiz hafta 50 bin ton et ithalatı için Bakanlar Kurulu'ndan yetki aldığı, ancak bunun gerekli durumlarda kullanacağı öğrenildi. Bakanlık önceki gün bunun 15 bin tonluk bölümü için izin verdi. Et ithalatı eskiden olduğu gibi Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılacak. Özel sektörün sınırlı da olsa yaptığı et ithalatına izin verilmeyecek.

TMO SİL BAŞTAN

Bakanlığın üzerinde çalıştığı bir başka proje ise Toprak Mahsülleri Ofisi'nin yapısı olacak. TMO'nun düzenleyici, kural koyucu bur kuruma dönüştürülmesinin planlandığı belirtiliyor. TMO, bu düzenlemeden sonra 'depoculuk' yapmayacak. Sadece mahsüllerin depolanmasıyla ilgili kuralları koyup, denetim yapacak. Lisanslı depoculuk yasasının çıkarılmasından bu yana uzun zaman geçmesine rağmen bu işi yapan sadece 9 şirket olduğu saptaması yapıldı. Depoculuğun özel sektör tarafından yapılması, TMO'nun da bu yapıyı kontrol eden bir üst kurum gibi çalışması planlanıyor.

Kaynak:Hürriyet