Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde bulunan Aya Nikola Manastırı’nın bekçiliğini 30 yıldır gönüllü olarak yapan Hamdi Kaya, manastıra sahip çıkıyor.
30 yıldır manastırın temizlik ve bakım işlerini yapan Hamdi Kaya, manastırın yanına yaptığı barınakta yaşıyor. Aya Nikola Manastırı’na bekçilik yapan Hamdi Kaya, tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini ve tarihi dokulara zarar verilmemesi gerektiğini söyledi. Ziyaretçilerin verdiği bahşişlerle geçinen Kaya, gelen ziyaretçilere manastır hakkında bilgi verirken, darbuka çalarak eğlendiriyor.
Kıyıköy beldesinde bulunan 6. yüzyılda İmparator Justinyen döneminde kayaların oyulması ile yapıldığı tahmin edilen manastıra yurt dışından ve Türkiye’den gelen tatilciler yoğun ilgi gösteriyor. Aya Nikola Manastırı’nın gönüllü bekçiliğini yapan Hamdi Kaya, tarihi eserlere sahip çıkılmadığını duvarlara yazı yazılarak güzel dokulara zarar verildiğini belirterek, "Okul yıllarından bu yana bu kilisenin temizliğini yapıyorum. Gelen ziyaretçiler de gönüllerinden koptukça bahşiş veriyor. Gece gündüz hep buradayım. Burada yatıp kalkıyorum. Tarihi eserlerimize zarar vermesinler. Bu tarihi dokuları korumak, kollamak için burasını bekliyorum. Çocukluğum burada geçti. 30 senedir gönüllü olarak burasının bekçiliğini yapıyorum. Çocukluğumda çöplerden dolayı manastır içine girilmiyordu. Buralara piknik yapmaya geldiğimizde içeride çöpler hayvan pislikleri vardı. Bizde pislikleri temizliyorduk. Ben burada olmasam burada durmasam pislikten içeri girilmez. Ben burada oldukça burası her zaman böyle temiz kalıyor. Bu kilise gibi birçok tarihi eserlerimiz var. Ama bu eserlere bakılmıyor, zarar veriliyor. Manastırın duvarlarına yazı yazıyorlar. İnsanları uyarınca da tepki alıyorum. Gezdikten sonra ellerine taş alıp duvarlara yazı yazarak tarihi dokuya zarar veriyorlar. Yurt içinden ve yurt dışından çok ziyaretçi geliyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte hafta sonları çok yoğun ziyaretçi geliyor" dedi.
"KİLİSENİN TARİHÇESİ"
Kırklareli Vize ilçesi Kıyıköy beldesi Pabuç Deresi Vadisinde yer alan Aya Nikola Manastırı’nın, 6. yüzyılda İmparator Justinyen döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Kıyıköy’e 700 metre uzaklıktaki Aya Nikola Manastırı, kayalara oyularak meydana getirilen manastır üç bölümden oluşuyor. Bunlardan birinci bölüm büyük bir kilise, ikinci bölüm kilise arkasındaki ayazma, üçüncü bölüm ise nartekse bitişik olan iki ayrı mekan var. Kayalar içerisine oyularak yapılan manastıra tuğla ve taştan ek yerler yapıldığı görülüyor.