Giresun’u İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayacak olan bağlantı yolunun en önemli geçiş noktasında bulunan 2 bin 220 rakımlı Eğribel Geçidi yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki tünellerle geçilecek. Yarım asırdır yapılması gündemde olan ve Giresunlular’ın hayali olan tünelin temeli bugün törenle atıldı.
Eğribel Geçidi’ndeki temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Giresun Valisi Hasan Karahan, AK Parti Giresun Milletvekilleri Mehmet Geldi, Adem Tatlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan ve binlerce vatandaş katıldı.
Giresun’un Dereli İlçesi Tamdere mevkiinde yapılan temel atma töreninde konuşan AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, “Cenab’ı Allah’a şükürler olsun ki bugünleri bize gösterdi. Hayal olduğu söyleniyordu biz bunun hayal olmadığını bugün burada gösterdik” derken, AK Parti Giresun Miletvekili Adem Tatlı, “Bugün burada temelini attığımız Eğribel Tüneli projesi Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin kanıtıdır” dedi.
Giresun Valisi Hasan Karahan ise “Karadeniz sahili, dağları aşarak Türkiye’nin güneyiyle buluşuyor. İnsanlarımızın yüzyıllardır çektiği hasret artık bitiyor. Bir rüya daha gerçek oluyor” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş da “Eğribel Tüneli ile Giresun ve çevresi, tüm bölgede çok şey değişecek. Dağlar deliniyor, viyadükler, tüneller yapılıyor. Bu devasa proje Giresun’u Karadeniz’i güneye bağlayacak” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise yaptığı konuşmada “Geçen sene 30 Mart seçimlerinden sonra Alucra’dan Giresun’a dönerken Eğribel’e 800-900 metre kala yolda kaldık. Araçlarla çekilerek zirveye çıkabildik ve bir binaya girdik. Binaya girdik ama kardan bina kaybolmuştu. Bina falan yoktu ortada. Greyderlerle yolu zor şartlarda açarak Giresun’a inebildik. Eğribel geçit vermezdi. Bu dağlarda çok insanımız can verdi. ‘Biz bu projeyi yapacağız’ dediğimizde muhalefet bize, ‘Siz halkı kandırıyorsunuz, yapamazsınız’ dediler. Bunun için özel basın toplantısı yapıp ellerindeki balonları patlatarak bu projeyi balona benzettiler. Biz şuanda buradayız. Söz verdik yapıyoruz. Bunlar balon değil gerçek. Esas balon olan kendileri. Bu yol tamamlandığında 1 katrilyon para harcanacak. Eğribel Tüneli projesi tüm halkımıza hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Dereli-Şebinkarahisar-Suşehri arasındaki yolların tamamını kapsayan projenin ilk etabı olan toplam 5 bin 985 metre uzunluğunda çift tüp olarak yapılacak olan Eğribel Tüneli yaklaşık 3 yılda bitirilecek. Bu tünellerin devamı olan 5 Bin metre uzunluğundaki Pınarlar Tünelleri’nin de yapılmasıyla birlikte 118 km olan Şebinkarahisar-Giresun yolu 89 km’ye düşecek. Yaklaşık 30 km kısalacak yol, yaz kış açık olacak. Eğribel Tüneli tamamlandığında Türkiye’nin en uzun 3., Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ise en uzun 2. tüneli olacak.