Kayseri’de, bir fabrika ile yapılan toplu iş sözleşmesinde konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Maalesef şu an Türkiye’de 13 milyon sigortalı işçi var ve bunların sadece 1 milyon 300 bini sendikaya üye” dedi.
Yapılan toplu iş sözleşmesinde konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Kayseri, Türkiye bizim sevdamız. Bu sevdamız bir yönü, ülkemizin birliği, bütünlüğü, geleceği, barışı ve kardeşliğini temsil etmekte. Sevdamız bir yönüyle üretimi, verimliliği, insanca yaşamayı, adaletle paylaşılmış bir çalışma hayatını amaçlamış. Bu zor bir süreçtir. Bu süreçte sayın başkanım ve holdingin ortaya koyduğu samimiyet, sorunu çözme iradesi, öbür taraftan sendikalarımızın yine sorumlu davranışları bu sürecin bu noktaya gelmesinde pay sahibi oldu” diye konuştu.
Arslan ayrıca, “Burada iş barışının sağlanması, iş yerlerinde üretimin artması, çalışanlarımızın insanca yaşayabilecekleri, asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, namerde muhtaç olmadan hayatlarını idare edebilecekleri bir ücret talebi istiyoruz. Bunu, işletmenin şartlarını, rekabet gücünü, üretimini, verimliliğini ve geleceğe ait hedeflerini de dikkate alan bir sendikal anlayışı temsil ediyoruz. Sadece ücret talep eden, sadece daha fazla zam isteyen, sadece kendi bakış açısıyla taleplerini dile getiren bir sendikacılığı uygun bulmuyoruz. Tam tersi, taleplerimizi, haklarımızı sonuna kadar savunacağız ama ekmeğimizi, aşımızı, geleceğimizi gördüğümüz bu işletmeye de sahip çıkıp, bu anlayış içerisinde hareket edeceğiz. Bu anlayış doğrultusunda uzun yıllardır buradayız ve bundan sonra da inşallah olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sözlerini sürdüren Arslan, “En son TÜİK’in açıklamalarına göre yüzde 33 civarlarında bir kayıt dışı istihdamdan bahsediyoruz. Biz kayıt dışıyla mücadelede ne kadar başarılı olursak, sendikada işlerin sayısını ne kadar artırırsak, haksız rekabeti o ölçüde azaltmış olacağız. Bunu bir ülke meselesi olduğunu unutmayalım. Gerçekten Türkiye’nin ihracatının büyümesinin, üretimin arttırılmasının, istihdamı arttırılmasının bence en temel hususlarından bir tanesi bu konuyla ilgili atılacak adımlardır.
Bundan 10 sene önce kayıt dışı olanlarımız yüzde 52’ydi bugün yüzde 38. Hala yapılması gereken önemli adımlar var. Ne yazık ki Türkiye’de hala ücretliler ve kayıtlı işletmeler üzerinden devletin vergi politikalarını yürüttüğünü görüyoruz” diye konuştu.
Sendikalara üye sayısının az olduğunu belirten Arslan, “Maalesef şu an Türkiye’de 13 milyon sigortalı var ve bunların sadece 1 milyon 300 bini sendikaya üye. Bu da çok düşük bir rakam. Hedeflediğimiz yeni Türkiye’nin bölgesinde güç sahibi olarak Türkiye’nin bu bölgede bir dünya gücü olabilmesi ve bu hususları aşması gerekiyor” dedi.