Türkiye, çeşitli dönemlerde yaşanan darbe olayları ve son olarak da 15 Temmuz’da gerçekleşen hain darbe girişimiyle büyük tehlike atlattı. Samsun Canlı Haber TV ekibi vatandaşlara, “Artık Türkiye’de darbe olur mu?” diye sordu
-------------------

15 Temmuz 2016 yılında gerçekleşen hain darbe girişimiyle Türkiye büyük bir tehlike atlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa inen milyonların gösterdiği dik duruş sayesinde hainlere fırsat vermeyen Türkiye’de bir daha darbe olayı yaşanır mı? Samsunlular bu konu hakkında neler söyledi?

İşte aldığımız yanıtlar: 

AVRUPA ÜLKELERİ VE ABD'NİN ETKİSİ
Sami GÜRLEK: Darbe olmaz diye düşünüyorum. Türkiye, sıkıntılardan ve darbelerden çok çekti. Olası bir darbede yine sokaklara çıkarız. Ne gerekiyorsa onu yaparız. 15 Temmuz’da denendi ama muvaffak olunamadı. Bunda Avrupa’nın ve Amerika’nın etkisi çok oldu.  Fakat her hangi kötü bir durumda, Türkiye olarak her şeye hazırız. Mücadelemizi vermeye hazırız.

DARBE OLMAZ, OLURSA VATANA CANIMIZ FEDA 
Kutluhan ÇAVUŞ: Allah’ın izniyle, Türkiye’de bir daha darbe olmaz. Türk vatandaşının darbeye veya benzer olaylara karşı nasıl dik durduğunu tüm dünya biliyor. 15 Temmuz’da da ülke için canını düşünmeden verenleri, mücadele edenleri herkes gördü. Biz vatanımıza bağlı bir toplumuz o yüzden bu kadar sağlam duruyoruz. Daha darbe olacağını zannetmiyorum. Fakat olursa eğer şüphesiz meydanlara dökülür, elimizden ne geliyorsa onu yaparız. Vatanımıza canımız feda.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN OLDUĞU SÜRECE DARBE OLMAZ 
Suat KARAGÖZ: Sayın Recep Tayyip Erdoğan olduğu sürece Türkiye’de darbe olmaz diye düşünüyorum. Ben mevcut hükümetimize güveniyorum. Olası bir darbede ne gerekiyorsa yaparız. Ülkemde huzursuzluğa yol açacak hiçbir şey olmasını istemem. İnşallah huzurumuz ve düzenimiz hiçbir zaman bozulmaz.  

DARBE OLACAĞINI ZANNETMİYORUM 
Dursun Ali Camcı: Hiçbir fikrim yok. Bu yüzden fazla yorum yapamayacağım. Darbe konusu belli olmaz. Her an her şey olabilir. Fakat açıkçası ben darbe olacağını zannetmiyorum. Olması durumunda mutlaka mücadelemizi vereceğiz. Fakat ben siyasi konular ile fazla ilgilenmediğim için darbe olur mu ya da olursa ne olur konusunda yorum yapamıyorum. 

DARBE ZAMANLARI ESKİDENDİ...
İbrahim ŞEKER: Türkiye’de darbe olmaz. Darbe zamanı geçti, eskidendi o. Fakat Türkiye’nin düzeleceği de yok diye düşünüyorum. Olası bir darbe konusunda bir şey demek zor. 4-5 tane parti var ve siyaset artık anlaşılır bir halde değil. Siyasetten çok başka bir şeyler var. Herkes birbiri ile yarış içinde. Önemli olan Türkiye’yi düşünmek diye düşünüyorum. Darbe olacağını da kesinlikle zannetmiyorum. 

DARBE FALAN OLMAZ KORKMAYA GEREK YOK 
Lokman CEYLAN: Darbe olmasını gerektirecek hiçbir sebep yok. Ben darbeye dair hiçbir şey duymadım. Bu yüzden darbe olacağını düşünmüyorum. Neden durup dururken darbe olsun ki? O yüzden zannetmiyorum. Türkiye bir darbe yaşamaz diye düşünüyorum. Darbe falan olmaz kimsenin korkmasına veya endişelenmesine gerek yok. 

İÇ GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAZSA...
Muhammet KARADENİZ: Darbenin olmaması lazım. İktidar değişikliği ve yeniliği ile darbe olmasına gerek yok. Eğer iç güvenliği sağlanmıyorsa o zaman darbe olur diye düşünüyorum. Eğer olası bir darbe olursa sonucunda iç savaş meydana gelir. Umarım gelmez diyorum. Fazla bir şey söylemeye gerek yok. Yeni bir hayat ile darba olması zor bir ihtimal diye düşünüyorum. 

HER AN HER ŞEY OLABİLİR 
İlhan BEY: Bilemiyorum. Bu konuda yorum yapmak veya tahmin etmek gerçekten oldukça zor. Bu gidişle her an her şey olabilir diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin gidişatını iyi görmüyorum. Nasıl düzelir ya da düzelir mi bilmiyorum. Eğer düzelirsek darbe veya benzeri olayları yaşamayız diye düşünüyorum. Yine de bilemiyorum o yüzden, Allah yardımcımız olsun diyorum. 

İKTİDAR NEYİ UYGUN GÖRÜRSE...
Yusuf YAVUZ: Darbe olacağını zannetmiyorum. Mevcut iktidarın iyi olduğunu düşünüyorum bu yüzden darbe olacağını düşünmüyorum. Olası bir darbede hükümet neyi uygun görürse bizde onu uygularız. 15 Temmuz darbe akşamı meydanlara çıkın denildi, oradaydık. Yine her şeyi yapmaya hazırız. Vatanımıza sahip çıkarız ve elimizden ne geliyorsa gözümüzü kırpmadan, bir dakika düşünmeden gerekeni yaparız.

DARBE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL 
Hasan GÜL: Türkiye’de darbe olmaz. Tecrübeli birisiyim o yüzden darbe olması mümkün değil diye düşünüyorum. Allah bu vatana ve millete darbe yaşatmasın inşallah diyorum. İnşallah darbe olmaz. Fakat olması durumunda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. 

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE...
Şeref BEY: Bu saatten sonra darbe falan olmaz. Türkiye bu badireleri atlattı ve bitti. Olası bir darbede hiç kimse hazırlıklı olmaz. Böyle olumsuzluklar ansızın olur, habersiz olur. Fakat Türkiye,  güçlü bir ülke olduğu için her türlü olumsuzluğun üstesinden gelir diye düşünüyorum. Osmanlı zamanından bu güne kadar güçlü bir şekilde ilerledik ve bu sayede tüm zorlukları aştık. 

Röportaj: Hande ONAT – Deha İŞLER