Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, çetin kış şartlarını rağmen çiftçi eğitimlerine devam ediyor.
Kütahya’da İl ve ilçelere bağlı köy ve beldelerde çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kalite ve verimlerini arttırmak, kış aylarında çiftçilerimizin boş zamanlarını değerlendirmek, tarımsal konularda yaşanan sorunların tespit edilerek çözüm yollarını belirlemek amacıyla; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2015 yılı Çiftçi Eğitim ve Yayım çalışmalarının ilki merkeze bağlı Demirciören köyünde gerçekleştirildi.
İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün bizzat katılımıyla başlayan ve devam edecek olan eğitim toplantılarında, tarımsal desteklemeler, Tükas(Tarımsal Üretimin Kayıt Altına Alınması) Tarsim,(tarım sigortaları) arazi toplulaştırma, organik tarım, toprak analizi, güvenilir gıda tüketimi gibi hayvansal ve bitkisel konularda, İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca eğitim ve yayım faaliyetleri çerçevesinde bilgilendirmeler yapılarak konu ile ilgili broşür ve liflet dağıtımları yapılıyor.
Kendi toprağında üretim yaparak doyacak ve gelir elde edecek çiftçilerin artmasını amaçladıklarını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Çiftçilerimiz üretim yapmak için yeter ki istesinler, biz onları her konuda desteklemeye hazırız. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması programı kapsamında dekar başına kendi tarlasındaki taşı toplayıp hayvansal gübre kullanana 60 TL, damlama sulama tesisi yapacak olana 135 TL üç yıl boyunca destek veriyoruz. Geçen sene 5 bin dekar alanda uygulanan Çatak programının bu sene 17 bin dekar alanda uygulanması için talepte bulunduk. Ayrıca İl Özel İdaresinden 21 projemize toplam 1milyon TL ödenek aktarılmıştır” dedi.
Gümüş, projelerin yem bitkileri, endüstri bitkileri, meyvecilik ve örtü altı yetiştiriciliği gibi konularda olduğunu, başvuruların 16 Ocak’a kadar devam edeceğini belirterek, tarım teşkilatının her zaman çiftçinin emrinde ve hizmetinde olduğunu ifade etti.
Tarımsal iş yoğunluğunun en az olduğu kış aylarında bir program dahilinde gerçekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu yılın ilk çiftçi toplantısına, Demirciören Tarım Merkezinde görevli Ziraat Mühendisi Yusuf Çeliközlü’nün büro ziyaretiyle devam edilmiş, gece eğitimine katılan çiftçilerin talepleri alınarak yaşanan sıkıntılar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
Çiftçi Eğitim toplantılarının Mart ayı sonuna kadar devam edileceği belirtildi.(EFE)