23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Hakkı Sönmez, Türk Eczacılar Birliği olarak eczacı odaları, eczacı kooperatifleri, geleceğin eczacılarını yetiştiren eczacılık fakülteleri ve tüm meslektaşlarıyla birlikte Türkiye’de modern ve bilimsel eczacılığın 176’ncı yılını kutlamanın gururu içinde olduklarını söyledi.
Elazığ Eczacılar Odası tarafından, basın toplantısı düzenlendi. Oda Başkanı Hakkı Sönmez, meslek örgütü olarak uzun süredir sağlık, ilaç ve eczacılık sorunlarını tartıştıklarını belirterek, “Söz konusu sorunlara çözüm önerilerinin ortak akılla üretildiği ve toplumla bütünleştiğimiz günler olması için ciddi uğraşlar veriyoruz. 1968’den 2009’a Eczacılık Günü, 2009’dan bu yana Eczacılık Haftası olarak kutladığımız 14 Mayıs’ın ana teması bu yıl ‘Eczane Ekonomileri’ olarak belirledik. 12-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Eczacılık Haftasında uzun süredir. Eczane ekonomilerimiz de yaşanan dar boğaz hakkında hem sağlık politikalarının belirleyicileri olan siyasal otorite ve karar alıcı kurumlar nezdinde hem de ilaç ve eczacılık hizmetlerinin yararlanıcısı olarak yolu her zaman eczaneye düşen yurttaşlarımız nezdinde farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.
“EN UCUZ İLAÇ TÜRKİYE’DE”
Türkiye’de 2004 yılında yürürlüğe giren ilaç fiyat kararnamesi 2005 yılında sosyal sigorta ve güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasıyla tek alıcının sosyal güvenlik kurumu haline geldiğini sözlerine ekleyen Sönmez, şunları kaydetti:
“2009’dan bu yana uygulanan global bütçe yönetimi ilaç ve eczacılık alanında yıllar geçtikçe daha da belirginleşen ve somutlaşan olumsuz etkiler yaratmıştır. İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin bu söz konusu düzenlemelerin ilaç fiyatlarında yaratığı düşüşler nedeniyle eczane ekonomileri artık geniş ölçekli kaygılar yaşar hale gelmiştir. Sağlığa ayrılan payın görece düşük olduğu bir ülke olan Türkiye de ilaca ayrılan pay bunun belirli bir yüzdesini geçmeyecek şekilde ayarlamaya çalışılınca ilaç fiyatları sürekli baskılanmak da Türkiye şu anda Avrupa ülkelerinin en ucuz ilacını bulundurmaktadır. Türk Eczacılar Birliği olarak Aralık 2014’te 8 bin 520 eczacı ile gerçekleştirdiğimiz eczacı ve eczane profili araştırmasının sonuçları bu tespitlerimizi doğrulamaktadır. Araştırmalar sonucu elde ettiğimiz verilere göre eczanelerimizin yüzde 63,8’i gibi büyük bir çoğunluğu ‘Düşük Cirolu Eczane’ kategorisine girmektedir. Söz konusu oranlama çerçevesinde bugün her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğu bariz bir biçimde görülmektedir.”