Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) bu yıl 13,8 milyon hibe desteği vereceği üç mali destek programı için Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinden toplam 219 proje başvurusu yapıldı.
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da faaliyet gösteren SERKA’nın 31 Aralık 2014 tarihinde kamuoyuna duyurduğu üç mali destek programı için başvurular sona erdi. Ajansın, İktisadi Gelişme, Sosyal Kalkınma ve Sosyal Kalkınmaya Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Programları için vereceği 13,8 milyon liralık hibe desteği için dört ilden toplam 219 proje başvurusu yapıldı. En çok başvuru 83 projeyle Sosyal Kalkınma Mali Destek programına yapılırken, bu programı 73 projeyle İktisadi Gelişme ve 63 projeyle de Sosyal Kalkınmaya Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Programı izledi. Mali destek programlarına iller bazında en çok başvuru 85 projeyle Kars’tan yapıldı. Kars’ı 58 proje ile Ağrı, 45 proje ile Iğdır ve 31 proje ile Ardahan takip etti. Projelerin illere göre dağılımı şöyle gerçekleşti: İktisadi Gelişme Programı için Kars’tan 29, Ağrı’dan 15, Iğdır’dan 20 ve Ardahan’dan 9 proje başvurusu yapıldı. Sosyal Kalkınma Programı için Kars’tan 36, Ağrı’dan 27, Iğdır’dan 11 ve Ardahan’dan 9. Sosyal Kalkınmaya Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Programı için de Kars’tan 20, Ağrı’dan 16, Iğdır’dan 14 ve Ardahan’dan 13 proje için başvuru yapıldı.
KOBİ’LERE 5 MİLYON, SOSYAL KALKINMAYA 8,8 MİLYON TL DESTEK
Ajans, İktisadi Gelişme Mali Destek Programı-5 kapsamında faaliyet yürüttüğü illerdeki KOBİ’ler, kar amacı güden kooperatifler ile yeni yatırımcılara yönelik 5 milyon TL hibe desteğinde bulunacak. Sosyal kalkınmaya ilk kez destek verecek olan Ajans, iki sosyal kalkınma programı için 8,8 milyon TL bütçe ayırdı. Dört ildeki yaşanabilirlik düzeyini yükseltmeyi amaçlayan 4 milyon TL bütçeli Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ile kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik 4,8 milyon TL bütçeli Sosyal Kalkınmaya Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında toplam 8,8 milyon TL sosyal kalkınmaya verilecek.
219 proje, ön incelemenin ardından Bağımsız Değerlendiriciler ve Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek. Başvuru sonuçları daha sonra kamuoyuna açıklanacak.