Rus uçağı sınır ihlali yaptı. Bu gelişmenin ardından Ankara da hava savunma sistemleri konusunda düğmeye bastı. ASELSAN'da görevli Türk mühendisler, KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi'ni yaptı. Yüzde yüz milli olan silah, "radar karıştırıcı" olarak tasarlandı. Hemen Suriye sınırına konuşlandırıldı. KORAL'ın, 100 kilometre çaplı bir alanda bütün radar, uçak, tank ve helikopterleri körleştirdiği ortaya çıktı. Havadaki füzeleri ise istediği yöne saptırdığı anlaşıldı.

RUS UZMANLAR ŞOKA GİRDİ

Koral'ın göreve başlaması ise Ruslar'ı rahatsız etti. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Öğretim Üyesi Konstantin Sivkov, "Koral sistemlerini tam olarak bilmiyoruz. S-400 füzelerimiz için engel teşkil edebilir. Bu füzelerin kör olma olasılığını düşünmek bile çok tehlikeli" dedi. Adı gizli tutulan bir başka Rus radar uzmanı ise şöyle konuştu: "KORAL son derece tehlikeli bir sistem. Bölgedeki tüm sistemleri kör ettiğine dair bazı duyumlar aldık. Birleşmiş Milletler bu konuda gereğini yapmalı."

Bazı Amerikan silah siteleri de KORAL'a dikkat çekti. ABD'li uzmanlar "KORAL'ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderme yeteneği de sadece KORAL'da var" şeklinde görüş bildirdi. Peki dünyaya korku salan KORAL'ın özellikleri neler? Jammer sistemi KORAL, "geniş frekans yön kapsama" kabiliyeti ile geniş bir alanı kontrol altına alıyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda köreltilebiliyor. Füzeleri havada imha edebiliyor. İstenirse yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma yeteneğini ortadan kaldırıyor.

KORAL, Rusya ile yaşanılan gerginlikten dolayı sınır hattına yerleştirildi. Bu kapsamda 5 adet KORAL bataryasının sınırda bulunduğu belirtildi. Sınır hattında gece gündüz uçuş yapan Rus uçakları, Türkiye sınırına yaklaştıkları anda KORAL'ın güçlü sinyalleriyle karşılaştı. Hemen bölgeden uzaklaştı.

KORAL, aynı anda düşmana ait füze, uçak ve helikopteri radardan çıkarıp "kör" ediyor. Hedefinden saptırıyor.

Kaynak: Takvim