Yaşar ANTER- Osman URAS- Nilifer DEMİR / BODRUM(Muğla), () - BODRUM'da iki küçük kız kardeşin öldüğü kaçak teknesi faciasıyla ilgili bir Tük organizatör gözaltına alındı. Kurtarılan 21 umut yolcusu arasında, ölen çocukların 6 yaşındaki ablası ile anne ve babasının da bulunduğu belirtildi. Kızıyla birlikte tedaviye alınan annenin, acı haberi sabah öğrendiği ve büyük üzüntü yaşadığı belirtildi. Olumsuz hava şartlarını görünce kaçakların yolculuğa çıkmak istemedikleri, ancak organizatörlerin 'başka çare yok' demeleri üzerine tekneye bindikleri belirtildi.
Bitez Mahallesi sahilinden 7 metre uzunluğundaki ahşap tekneyle yasa dışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy Adası'na gitmek için dün yola çıkan Suriye uyruklu 4 aileden oluşan 8'i kadın, 3'ü çocuk 23 kişilik grup, fırtına yüzünden kabus yaşadı. Umut yolcularının içinde bulunduğu tekne, yaklaşık 300 metre sonra alabora oldu. Kaçaklardan bazıları yüzerek kıyıya ulaşırken, bazıları da Sahil Güvenlik ekiplerince sudan kurtarıldı. Kurtarılan biri çocuk 21 kişi hastaneye kaldırıldı.
ÖLEN ÇOCUKLAR YİNE ÇOK ÜZDÜ
Arama kurtarma çalışmalarında kızkardeşler 4 yaşındaki Veren Halil Hüseyin ve 1 yaşındaki Dilvan Halil Hüseyin'in cesetlerine ulaşıldı. Bodrum kıyılarına vuran sembol bebek Aylan'la hafızalara kazınan umut yolculuğundaki çocuk ölümlerine yenileri eklendi. Minik bedenleri sudan alınan iki çocuk, önce Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradan da otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
ÇOCUKLAR SUYA DÜŞÜNCE KAYBOLDU
Ölen çocukların sağ kurtarılan annesi Hatıma Hasan Hüseyin, babası 39 yaşındaki Omar Hasan Hüseyin ve ablası 6 yaşındaki Ceylan Helin Hasan Hüseyin, tedaviye alındı. Baba, tedavisi tamamlanan diğer 18 sığınmacıyla birlikte ifade vermek için emniyete götürüldü. Omar Hasan Hüseyin emniyetteki ifadesinde şunları söyledi:
"Altı ay önce Hatay'a sonra da İstanbul'a geldik. Bizi minibüslerle Bodrum'a getirdiler. Pansiyondan çıkıp tekneye bineceğimiz yere geldiğimizde hava yağmurlu ve rüzgarlıydı. Olumsuz hava yüzünden binmemek için itiraz ettik. Organizatörler başka çaremizin bulunmadığını söyledi. Yağmur ve rüzgarlı bir havada çaresizce yolculuğa çıktık. Tekne hareket ettikten kısa bir süre sonra dalgalar nedeniyle alabora olduk. Çocuklarımız eşimle benim yakınımızda ve kucağımızdaydı. Suya düşünce çocukları kaybettik. Gece hangi yöne gideceğimizi bilemiyorduk. Biz kıyıya yüzmeyi başardık. Hastaneye götürüldük. Orada iki çocuğumun öldüğünü öğrendim." 
ANNE SABAH ÖĞRENDİ
Kızıyla birlikte tedavisi süren anne Hatıma Hasan Hüseyin'e iki kızını kaybettiği haberinin sabah verildiği belirtildi. Üzücü haberi alınca sinir krizi geçirip gözyaşı döken anne Hüseyin'e sağlık ekipleri müdahale etti. Kızıyla birlikte tedavisi süren anne Hatıma Hasan Hüseyin'in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
1 KİŞİ GÖZALTINDA
Olayın ardından çalışma başlatan polis, facianın organizatörü olduğu iddiasıyla bir Türkü gözaltına aldı. Bir kişinin ise arandığı belirtildi. Umut yolcularının ifadelerine göre kaçakların, kaçak geçiş için kişi başı 1500 dolara anlaştıkları, üç gün Yalıkavak'ta bir pansiyonda kaldıkları belirtildi.

FOTOĞRAFLI