Manisa’da, geleneksel el sanatları ustası Cengiz Yeziz, Osmanlı döneminde icra edilen ve tarihi yüzyıllara dayanan naht sanatı ve ahşap oymacılığını yaşatıyor. Naht sanatı ve ahşap oymacılığı ile kendisinin geliştirdiği perşömental tekniğini de kullanan Yeziz, Osmanlı padişahları Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman’ın resminin olduğu bir pano yaptı.
Manisalı el sanatları ustası Cengiz Yeziz, tek gözlü odalı atölyesinde tarihi yüzyıllara dayanan naht sanatı ve ahşap oymacılığını yaşatmaya çalışıyor. Yeziz, ışık ve ısıtma tekniği kullanarak beze işlediği fotoğraflar ve taş oymacılığında ortaya çıkardığı güzel eserler ile dikkat çekiyor. Yeziz, pano çalışmasında naht sanatı, ahşap oymacılığı, ahşap eskitme sanatı ve kendisinin ortaya çıkardığı parşömental tekniği uyguladı.
SANATA, ÇOCUKLUK YILLARINDA MERAK SALDI
Sanata çocukluk yıllarında merak sardığını ifade eden Cengiz Yeziz, “Önce edebiyat ve şiirle tanıştım. Sonra araştırmacılık yanımı keşfettim. Her zaman yaptığım işlerin daha iyisini yapma isteğim vardı. Parşömeni çok inceledim. Parşömen ham deri ve zahmetli bir işten geçiyor. Bunu daha parşömen havasında resim tekniği bulma düşüncesi geldi. Araştırdım sonunda buldum. Adını parşömental koydum. Yakında patentini alacağım” dedi.
AYNI DOKUYU YAŞATMAK İSTEDİM
Yaşadığı şehrin tarihsel ve kültürel değerlerini yansıtmak istediğini anlatan Yeziz, sözlerine şöyle devam etti:
“Çok sayıda eser yaptım. Şimdi hedefim 400-500 yıl önceki işleme sanatına bağlı kalınarak yeni figürler yeni nesneler, çerçeveler ile proje geliştirdim. O günkü tarihi dokuya uygun geleneksel bakışla proje gerçekleştirdim. Son yaptığım eserlerde Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman’ı boyu iki eni ise bir metre olan o zamanki dokuya sadık kalınarak, o dönemin ahşap sanatını uygulayarak portrelerini yaptım. Uyguladığım teknik ile pano çalışmasında ahşap bilyeler, ahşaptan yuvarlak motifler kullandım. Amacım bin 600 yıllardaki dokuyu yansıtabilmektir.”