Io Chokona / Atina, July 28 () - Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Yianis Varufakis’in "B-Planı" olarak tasarladığı "paralel para birimi" ülkeyi karıştırdı.

Varufakis'in, The Official Monetary and Financial Institutions Forum’da (OMFIF) yayımlanan açıklamalarına göre 6 Temmuz’dan önce Atina’da Yunanistan’ın euro’da kalıp paralel bir para sistemi uygulaması düşünüldü.

Özellikle muhalefet tarafından tepki çeken "B-Planı" ile, Varufakis ve ekibinin ülkeyi Euro Bölgesi'nden çıkıp, drahmiye döndürmeyi amaçladıkları ileri sürüldü.

Maliye Bakanlığı'ndan ayrıldıktan bir hafta sonra OMFIF tarafından düzenlenen “Greek Day” etkinliğinde konuşan Varufakis'in anlattığı plana göre, Avrupa Merkez Bankası’nın ülkeye para sıkıntısı yaratması durumunda paralel bir banka sistemiyle ayakta durabilme olanağı sağlanabilecekti.

Maliye Bakanlığı bir düğmeyle elektronik ortamda transfer yapabilecek, ödemeler ise "akıllı para yönetim sistemi" (IOU) üzerinden yapılabilecekti.

Varufakis yaptığı açıklamada “Çok iyi planlanmıştı her şey. Kısa zamanda
smartphon’lara da geçebilecek, paralel bir çalışma sistemi devreye sokabilecektik. Tabii ki euro’ya yönelik olacaktı, ancak anında yeni drahmi’ye dönüşebilecekti” dedi.

Bu mekanizmanın devreye girmesi için Başbakan Aleksis Çipras’ın onayını alamadığını belirten Varufakis “Ben her zaman Çipras’a bu yolculuğun sakin sularda yapılan bir sandal gezisi olmayacağını söylemiştim, bilindiği gibi özgürlüğün bedeli vardır” diye ekledi.

Varufakis, Daily Telegraph için Ambrose Evans-Pritchard’a verdiği demeçte de Yunan
medyasının söylediklerini çarpıttığını, "ülkeyi drahmiye götürecek bir bakan" olarak
göstermeye, kendisini ihanetle suçlamaya çalıştıklarını söyledi.

“Ben daima euro’nun dağılmasına karşıydım, zira böyle bir gelişmenin sonuçlarını kimse tahmin edemez” dedi.